Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Стартираща кариера

Едно от най-важните и лесни неща, които можете да направите за своето бъдеще, е да спестявате редовно, по график.

Профил

  • 25-30 години
  • Хора в началото на своята кариера
Попитайте експерт

Стартираща кариера

Хората на тази възраст най-често казват:

Ако остане нещо в края на месеца, бих спестявал.

Подсъзнателно сте склонни да харчите пари „на дребно“ днес вместо да ги спестите. Защо? Защото спестяването отлага удоволствието от харченето на пари напред във времето. Затова е по-ефективно да въведете нова сметка „Плащам на себе си“ и едва след като я платите, да харчите останалото, вместо да се надявате да не изразходвате всичко налично.


Ако се наложи, ще тегля кредит.

Може да изпаднете в ситуация, в която имате спешна нужда от пари, но финансовото ви състояние не позволява да получите кредит от банка. Затова винаги е добре да разполагате със спестени средства, равни на 3-6 месечни заплати. Тази сума ще бъде на ваше разположение при извънредни и непредвидени ситуации.

Какво трябва задължително да направите?

Спестявайте регулярно с малки суми

Спестявайте редовно и по график

Едно от най-важните и лесни неща, които можете да направите за своето бъдеще, е да спестявате редовно и по график:

  • Създайте партида на свое име във фонд, в която да заделяте регулярно суми от месечния си доход. Превърнете това във ваш неотложен ангажимент, точно както плащате сметка си за ток и телефон.

  • Определете сума, която да заделяте. Стремете се тя да е около 10% от дохода ви. В началото сумите, които заделяте, ще бъдат по-малки, но с нарастването на доходите ви в бъдеще, те също ще се увеличават.

  • Задайте това да се случва автоматично чрез превод от сметката, по която постъпва месечния ви доход.


Застраховайте живота и здравето си

Застраховайте живота и здравето си

Ако сега стартирате професионалния си път и нямате натрупани спестявания, то вие сте изложен на риска да изпитате сериозни финансови затруднения при настъпване на неочаквани събития, които биха застрашили здравето ви.

Колкото по-активен начин на живот водите, толкова по-голяма е вероятността тези ситуации да се случат. Бъдете винаги подготвени, за да не застрашите финансовото състояние на вас и вашите близки поради липса на застраховка живот.


Изберете универсален пенсионен фонд, в който да постъпват средствата от заплатата ви за втора пенсия

Изберете универсален пенсионен фонд

Знаете ли, че всички лица, родени след 31.12.1959 г., задължително се осигуряват в задължителен универсален пенсионен фонд (УПФ) за „втора пенсия“? Средствата, събрани там, са лични, наследяват се и пряко влияят върху размера на вашата „втора пенсия“.

Някои важни неща, които трябва да имате предвид и е добре да направите:

  • Ако сега стартирате първата си работа и започва осигуряването ви за пенсия, в срок до три месеца е необходимо да изберете универсален пенсионен фонд. В случай, че не го направите в указания срок, ще бъдете разпределен на случаен принцип в някой от регистрираните пенсионни фондове в България.
  • Ако вече имате избран универсален пенсионен фонд, можете отново да упражните правото си на избор. За да го направите, трябва да е изминала поне 1 година от предходно прехвърляне и поне 2 години от първоначалния избор на пенсионен фонд.
  • Уверете се, че дружеството, което управлява парите ви за „втора пенсия“, е надежден партньор. Това е важно за сигурността, съхранението и управлението на тези ваши средства.

Свържете се с експерт

Моля, въведете име и фамилия на кирилица
Имейл икона Моля, въведете валиден email.
Телефон икона Моля, въведете валиден телефон.
Моля, премахнете линка от съобщението и опитайте пак.
Проверката за роботи е задължителна