Няколко съвета за успешен старт на плана с новогодишни обещания

Няколко съвета за успешен старт на плана с новогодишни обещания

Mного хора си правят равносметка в края на изминалата и началото на новата година (в това число и ние) и точно заради това решихме, че моментът е идеален да подготвим кратък списък с идеи, които ще ви помогнат да постигнете заложените цели.

1. Поставете си реалистични цели 🎯

Първата стъпка към успеха на плана ви с новогодишни обещания е да си поставите реалистични цели. Имайте предвид, че ако си поставите цели, които са твърде амбициозни, е по-вероятно да се откажете в даден момент. Ето няколко съвета за поставяне на реалистични цели:

 • Започнете с малки, постижими цели;
 • Разделете големите цели на по-малки, по-лесно постижими стъпки;
 • Бъдете откровени със себе си за това какво можете да постигнете. Например, ако целта ви е да отслабнете 10 килограма, започнете с цел да свалите 2-3 килограма за месец. Това е по-реалистично и по-лесно за постигане.

Ето и няколко въпроса, които можете да си зададете, за да определите дали вашите цели са реалистични:

 • Колко време имам, за да постигна целта си?
 • Колко усилия и ресурси имам готовност да вложа?
 • Какви са моите текущи умения и способности?

2. Направете си план 📄

След като сте разписали целите, които искате да постигнете е време да направите план за действие. Той ще ви помогне да останете максимално фокусирани и мотивирани. Ето няколко съвета за разработване на план:

 • Определете стъпките, които трябва да предприемете, за да постигнете целта си;
 • Задайте си срокове за изпълнение на всяка стъпка;
 • Направете си система за проследяване на напредъка ви.

Например, ако целта ви е да започнете да спортувате, планът ви може да включва следните стъпки:

 • Изберете спорт, който ви харесва;
 • Закупете си необходимото оборудване/екипировка;
 • Направете график за тренировките си;
 • Започнете да тренирате редовно.

3. Намерете си подкрепа в начинанието 💁‍♂️

Има много хора, които със сигурност биха ви подкрепили в постигането на целите ви. Говорете с приятели, семейство или пък се присъединете в някоя група в социалните мрежи, в която ще откриете хора, които имат сходна цел като вашата. Подкрепата от другите със сигурност може да ви помогне допълнително да останете мотивирани и да не се отказвате.

4. Не се отказвайте 💪

Всички се проваляме от време на време. Няма как винаги да бъдем успешни във всяко едно начинание. Ако това стане и при вас, не се отказвайте. Дайте си почивка ако трябва, но в такива моменти е важно да продължите напред и да си припомните, че  и върховете, и падовете са част от процеса.

5. Награждавайте се 🎁

Когато постигнете дадена цел, наградете се. Това ще ви мотивира да продължите. Наградата не е необходимо да бъде нещо голямо или скъпо. Дори просто да си позволите да се поглезите с любимото си ястие или да гледате любимия си филм, наградата ще ви помогне да останете по-мотивирани.

6. Бъдете гъвкави 📄

Нещата не винаги вървят по план и може да се сблъскате с непредвидени обстоятелства, които да ви пречат да постигнете целта си. В такива ситуации е хубаво да бъдете готови да направите промени в плана си, ако е необходимо.

7. Не забравяйте за себе си 💗

Не се претоварвайте с твърде много цели. Оставете си време и за глътка въздух. Важно е да се грижите за себе си както физически, така и емоционално. Ако не се чувствате добре, ще бъде по-трудно да постигнете целите си. Затова е хубаво често да сверявате темпото си с това как се чувствате.

Следвайки дори няколко от тези съвети, със сигурност бихте могли да увеличите шансовете си за успех с плана си за новогодишни обещания. Пожелаваме ви здраве, щастие и успех във всяко едно начинание през новата година! Нека бъде добра и изпълнена с хубави моменти!


Ако темата ви е била интересна, ето още няколко статии от блога на УниКредит Булбанк, които биха ви били полезни 👇

• По план към новата година
• 7 пъти по-организирани през новата година
А вие спазвате ли новогодишните си обещания?
• Как да спазим новогодишните си обещания?


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни