Как да спазим новогодишните си обещания?

Как да спазим новогодишните си обещания?

от Цветанка Минчева и Виктория Блажева

Поставянето на цели за новата година се свързва  с римския бог Янус - бог на вратите, на преходите, на промените, на времето, на двойствеността, на началото и на края. Той има две лица, които гледат в противоположни посоки – едното в миналата година, другото -  в новата.

 В началото на всяка нова година хората традиционно си обещават да бъдат по-добри, да спортуват, да се хранят здравословно, да прекарват повече време със семейството, да научат нов език, ново умение и др. Статистиката обаче не е никак оптимистична по отношение на изпълнението. Оказва се, че спазването на новогодишните обещания е по-скоро изключение, отколкото правило. Около 80% от обещанията се провалят до втората седмица на февруари, с само 8% от хората успяват да ги спазват през годината.

Според Тори Хигинс, професор от Колумбийския университет, ръководител на катедрата по Мотивационни науки, има две категории обещания към себе си: промоционални и защитни.

Промоционалните са надежди и мечти, те са очаквания за бъдеще, което е по – добро от настоящето. Например: „тази година ще тичам маратон“, или „тази година ще си купя собствен апартамент“.

Защитните цели са обикновено задължения, дисциплиниращи цели, които да ви държат в „правия път. Например: „започвам да спортувам, за да не се разболея“ или „отсега нататък ще си плащам кредитната карта навреме“.

Най-просто, за промоционалните цели можем да мислим като някакъв вид подобрение, а за защитните - начин да запазим, това, което вече имаме.

Хигинс обяснява, че хората, които са по-склонни да си поставят цели от вида на промоционалните, по-често се отказват от тях в последствие и ги заменят с друга цел, която им се струва по-подходяща през годината. Примерно през януари сте си обещали  да избягате цял маратон, но през март решавате, че е много по-подходящо да се запишете на балет. Затова защитните цели обикновено имат по – голям успех. Причината е, че ако не ги спазите, ще има по – лоши последствия за вас. Няма да може да запазите това, което сте имали преди. Ако не си купите апартамент, което е промоционална цел, ще останете да живеете, където сте, но ако не си платите кредитната карта, може да затънете в дългове.

 

Всяко новогодишно обещание е вид план за промяна, за трансформация. Като се има предвид ентусиазма, с който се започва тази промяна, е наистина жалко, че голяма част от всички добри намерения се провалят. За да минимизираме това, на помощ идва модел на Харвард в 8 стъпки с основните грешки, които могат да бъдат допуснати по време на промяна или трансформация. Погрижете се да ги избегнете и шансът новогодишните обещания да станат реалност, ще бъде във ваша полза.

 

Грешка 1: Няма усещане за спешност

Ако искаме да успеем, трябва на момента да приемем неприятните факти, които са причината да търсим промяна, и то веднага. Ако не сте убедени в неприятните факти, вземете си, както понякога компаниите правят, външен консултант – приятел, родител, близък, на когото вярвате да бъде откровен с вас. Уверете се, че трябва да започнете промяната веднага – не следващия понеделник, не следващия месец – а сега. Направете първата крачка и ще видите, че ще ви увлече.

 

Грешка 2: Нямате силна коалиция

Много е важно да не го забравяте. Никога не сте сами. Винаги има хора около вас, които ви мислят доброто и които ще са готови да ви помогнат да изпълните целите си. Съберете ги, прекарвайте повече време с единомишленици, които подкрепят вашата цел.

 

 Грешка 3: Нямате визия

Без визия всяка промяна може да се превърне в поредната задача, от която лесно да се отегчите и да ви омръзне да работите за нея. Как да си изградите визия? Ако например искате да научите английски или италиански, представете си как влизате в зала, пълна с англичани или италианци и им правите презентация на техния език, която те посрещат с бурни овации. Ако сте дама, която иска да влезе във форма, представете си как след шест месеца се разхождате по централните улици на Милано и виждате в очите на италианците: „Каква красавица, мама мия.“ За да сте напълно подготвени да избегнете тази грешка, трябва да можете да разкажете визията си на познат за минута или две и тя да му/й стане интересна.

 

Грешка 4: Не споделяте целите си

Честа грешка с новогодишните обещания е да си останат  на масата на 31 декември или 1 януари и никой никога повече да не чуе за тях. Вместо това споделяйте целите си, както и стъпките, които предприемате, за да ги изпълните. Споделянето може да бъде и допълнителен стимул, защото създава допълнително чувство на отговорност. От друга страна вашите успехи могат да са мотиватор за успеха и на други хора.

 

Грешка 5: Не премахвате пречките

Основен принцип тук е „далече от очите, далече от сърцето“. Представете си, че искате да се храните здравословно. Но как да стане, ако в магазина си купувате джънк? Ако пък искате да откажете цигарите, поне за малко трябва да се отдалечите от хората и местата, които ви „карат“ да пушите.

 

Грешка 6: Не планирате систематично стъпките към крайната цел

Повечето новогодишни пожелания не могат да бъдат постигнати за ден, два, седмица или месец. Това изисква да си създадете предварително план какво ще правите в този ден, два, седмица и месец, за да допринесете за крайната цел. Придържайте се към плана, но не се отчайвате, ако от време на време се отклоните. Може да сте загубили една малка битка, но войната все още може да бъде спечелена.

 

Грешка 7: Самодоволство от половинчат успех

Представете си, че новогодишното ви пожелание е да започнете да спестявате и да инвестирате част от приходите си. В края на януари сте успели да заделите 100 лева след като сте платили всички сметки. Честа грешка е този успех да ви главозамае и през февруари да пропуснете своята цел. Грешка седем се повтаря всяка година в хиляди фитнес зали. Първите няколко седмици те се изпълват с амбицирани ентусиасти, които след няколко успеха, никога повече не се връщат.

 

 Грешка 8: Не превръщате промяната в навик

Преодоляването на тази последна грешка е най-трудното, но и най-полезното, което можете да направите, за да изпълнявате не само новогодишните си обещания, но и всякакви други цели. Нека промяната да стане част от начина ви на живот, независимо дали сте решили да готвите повече, да медитирате, да се захванете с йога, да тичате и т.н. В компаниите приемането на промяната се нарича изграждане на корпоративна култура, тоест „така правим нещата ние тук“. При хората става дума за изграждане на навик. И така, до следващата промянаJ С пожелание да е винаги за добро.

 


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни