7 пъти по-организирани през новата година

7 пъти по-организирани през новата година

Дните от новата година се заброиха и времето за даване на новогодишни обещания вече стартира. Поставянето на цели за предстоящите 12 месеца е важно начинание, но и планът за изпълнението им е не по-малко важен.

Затова поставяйте си смело цели, но и смело чертайте пътя за тяхната реализация. Това само по себе си изисква добра организация и точно поради тази причина решихме първата ни статия за 2023 г. да бъде в такава посока. Все пак колкото по-организиран е човек, толкова по-добре и това важи не само за постигането на новогодишните обещания, а като цяло. 

1. Сложете ред във финансите си.

От изключително голямо значение е да сме по-прецизни в управлението на личния си бюджет. Така ще може да си направим буквално точна сметка и организирано да подходим в различни ситуации, когато нещата опрат до средства. Затова, започнете да следите стриктно къде какво харчите и си определете за различните разходни пера на месец конкретни суми, но се постарайте да не излизате от тях. Може да включите в списъка с месечни разходи и сума по ваш избор, която да бъде за фонд „И аз съм човек“ и да я използвате, за да се поглезите с някоя малка, но желана от вас покупка. Не забравяйте и спестяването. Макар и с малка сума, започнете за спестявате ежемесечно, за да имате пари настрана за важните за вас неща.

2. Приоритизиране със замах.

Приоритизирането на задачите е крайъгълният камък, който води до по-добро ниво на организираност. Поставете си за цел в началото на всяка седмица да си правите списък с важните задачи, които трябва да свършите и ги подредете по приоритет. Така ще имате мини план за изпълнение, който да следвате и една идея ще снижите напрежението от това да мислите дали не пропускате нещо или пък да губите време в чудене от къде да започнете. За улеснение можете да ползвате планер или сами да си направите такъв, който ще е изцяло по ваш вкус и максимално съобразен с нуждите ви.

3. Дигиталните решения, без които не можем…

Вече е почти невъзможно да си представим да излезем от вкъщи без телефона си. Технологични решения има навсякъде около нас и всичко, което може да ни улесни в ежедневието не бива да подминаваме. Затова, ако сте почитател на дигиталните решения, то има редица приложения, чрез които можете да си правите списък със задачите, да заложите график за изпълнението им и в една по-интерактивна среда да проследявате как се движите по плана си. Освен това, можете да получавате нотификации за напредъка по изпълнението на целите си. Просто е въпрос на ваш избор каква онлайн система ще изберете. Позволете си лукса да имате повече свободно време за важни за вас неща, вместо да се вглъбявате в рутинни задачки, включително и при банкирането, като го пренесете по-близо до вас на един телефон разстояние.

4. Съобразете се със собственото си темпо.

Много е важно, когато започнем да правим планове и да си поставяме цели да стартираме изпълнението им като се съобразим със своето собствено темпо. Не бързайте и не се опитвайте да увеличавате скоростта на ежедневния ритъм до непосилни нива. Огледайте добре себе си и направете реалистична преценка какво темпо да си заложите и постепенно може да го позабързате, но така че да не се пренатоварите, а със сигурни стъпки да надграждате.

5. Обърнете внимание на ежедневната рутина.

Създаването на полезни навици, включително и за по-добра организираност не става от днес за утре. Започнете обаче от ежедневните си задачки, които са се превърнали в рутина за вас. Вижте кое може да опитате да правите по-добре, за по-кратко време или пък просто започнете да изграждате някой нов добър навик. Бъдете упорити и търпеливи! Така с времето и с личното ви постоянство ще достигнете до желания резултат и в края на годината със сигурност ще се похвалите поне с няколко нови и полезни навика, които сте изградили.

6. Поглед към добрата храна и спорта.

Обърнете внимание на себе си и не забравяйте израза „Здрав дух в здраво тяло“. Грижата за себе си е грижа и за околните. Затова, действате по-организирано и предвидете в графика си време за спорт или някаква физическа активност, която отдавна ви се иска да опитате. Разхождайте се по-често сред природата за тонус и помислете и за важността на храната, която приемате. Наясно сме, че е трудно 100% да се храним здравословно, когато разни изкушения дебнат от всеки ъгъл, но поне може да се постараете да ограничите употребата на определени храни, да пиете повече вода, а защо не отвреме навреме да си правите по някой детокс ден. Всичко зависи от вас, така че с приоритет се погрижете за доброто на вашето вътрешно и външно „Аз“ и ще останете повече от доволни.

7. Давайте си почивка и я използвайте максимално!

Динамичният ритъм на живот, в който всички сме се впуснали понякога ни кара да забравяме, че трябва малко да понамалим темпото. Затова е от значение да си даваме почивка периодично, за да сме по-продуктивни във всичко, което правим. Планирайте не само задачи, но и времето за релакс, така че да има баланс между натоварените дни и тези, в които ще се отдадете на заслужена почивка. Използвайте тези дни пълноценно, така че да може да се презаредите на макс с нови сили, да отделите време за любимите хора и да прочистите мислите си.

С постоянство и желание сме убедени, че всеки може да подобри нивото си на организираност и да постигне желаните цели. Позволявайте си понякога обаче леко да излезете от строгия ритъм на организираността, защото щипка фриволност никога не е излишна, но гледайте да ни ви стане навик.  Пожелаваме ви през следващите 12 месеца да успеете да постигнете всичко желано и да изпълните страниците на 2023 г. с много незабравими за вас моменти!


Величка Златкова

Екип „Дигитален маркетинг и реклама“

Тийм лидер „Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Величка Златкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни