5 финансови стъпки, които са важни преди пенсиониране

5 финансови стъпки, които са важни преди пенсиониране
  • Календар икона 14 януари 2019
  • Око икона 5051

Замисляли ли сте се в дългосрочен план за вашето бъдеще? Планирали ли сте как ще изглежда то след няколко години?
В света на финансите всичко е динамично, потребностите на хората се променят и за да поддържаме същия стандарт в пенсионна възраст, е необходимо да помислим за някои стъпки.

Увеличаване на осигурителния доход

Осигурителният доход е значим в дългосрочен план, защото е пряко обвързан с доходите след пенсионирането. В наш интерес е да планираме от рано кариерното си развитие или възможността за допълнителен доход.

Разбор на финансовото състояние

Направете преглед на всичките си активи – депозити в банка, инвестиции, застраховки, движимо и недвижимо имущество. Помислете за финансирането на някаква нужда и ако имате въпроси, потърсете съдействие от компетентен финансов консултант.

Спестяване и кредити

Ако досега не сте спестявали и нямате такъв навик, то е добре преди навършване на пенсионна възраст да помислите за това. Освен пенсията, която е постоянен ежемесечен доход, е важно да имате и спестени средства. Те са допълнително обезпечение за непредвидени разходи и финансиране на конкретни нужди.
Помислете за погасяването на някои задължения – неплатени данъци, такси, глоби, стоки на изплащане и др. Изплатете дългове си и се наслаждавайте на спокойни ‘’златни години’’.

Защита и застраховане

Помислете за всичките си активи – автомобили, недвижими имоти, инвестиции и ги застраховайте. Пенсионната възраст се класифицира като по-рискова и затова е добре да бъдете подготвени. Ако нямате застраховка на дома или застраховка ‘Живот’ , може би е време да помислите за такава.

Инвестиране и допълнителен доход

Предполага се, че пенсионната възраст е свързана с независимост и много свободно време – време, в което можете да правите всичко, което искате. Ако имате заделен ресурс или очаквате по-голяма сума пари, сега е момента да помислите за инвестиция в някакъв актив или малък бизнес. Можете да инвестирате в доброволно пенсионно осигуряване, взаимни фондове, борсови индекси, недвижими имоти или нещо друго, което отговаря на вашите лични предпочитания. Ако цял живот сте имали неосъществена мечта, сега е моментът да се ориентирате активно към действия, за да я реализирате.

И не на последно място - обградете се с хора, които ви правят щастливи. Направете си план за развлечения, туризъм и спорт. Може активно да се включвате в различни програми и инициативи, за които не ви е оставало време преди. Мислете повече за собственото си щастие и комфорт. Време е да отделите време #ЗаВажнитеНеща, които дълго сте отлагали досега.


Красимира Атанасова

Продажби

Мениджър Бизнес клиенти

Красимира Атанасова е Мениджър Бизнес клиенти в УниКредит Булбанк. Работата ѝ е свързана с обслужване на бизнес клиенти в сегмент ‘‘Малки и Средни предприятия‘‘ и предлагане на пълната гама банкови продукти за юридически лица. Интересите ѝ са свързани с инвестиране, спестяване, управление на лични финанси и намиране на индивидуални решения. Участвала е в различни обучения за продажбени умения, личностно развитие и управление на лични финанси.
Завършила е ‘‘Стопанска логистика‘‘ в Национален Военен Университет ‘‘Васил Левски‘‘-гр. Велико Търново и ‘‘Корпоративни финанси‘‘ в Икономически Университет – гр.Варна.
В свободното си време обича да чете книги на тема психология и финанси, да спортува, да пътува в страната и чужбина и да наблюдава развитието на бизнеса в отделните отрасли.

Lsbtjnjsb/Boh/BubobtpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Атанасова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни