С какво привличаме най-добрите таланти в УниКредит Булбанк

С какво привличаме най-добрите таланти  в УниКредит Булбанк

В началото на годината УниКредит Булбанк стана единствената банка в България, която получи престижното отличие „Топ работодател“ от базирания в Амстердам Top Employers Institute. Признанието идва в резултат на оценка и анализ на действащи процеси и най-добри практики в различни области като работна среда, обучение на служителите, стратегия за развитие на талантите и управление на представянето. Това ни провокира да разкажем малко повече за банката като работодател през погледа на нашите експерти „Човешки ресурси“. За особеностите на подбора и как привличаме най-добрите таланти разказва Иван Папазов, Старши мениджър на отдел „Планиране, подбор и системи за възнаграждение“.

Какво най-често търсят хората, които кандидатстват за позиция в банката, и с какво привличаме талантите?

Краткият отговор на тези въпроси е – възможността за професионално развитие в най-голямата банка в България. Това, което привлича много кандидати, е и високото професионално ниво на работа и ноу-хау, които притежаваме. Привлекателна е и възможността за международна кариера в рамките на други държави и дружества от групата на УниКредит. Кандидатите разпознават в УниКредит стабилен, надежден и сигурен работодател. Екипната атмосфера и възможностите за балансиране на работата с личните интереси традиционно са сред характеристиките, които се приписват на един добър работодател. Вярваме, че сме предпочитани и в този смисъл, най-малкото заради множеството допълнителни инициативи и възможности, които осигуряваме за нашите служители в тази насока – като състезания по футбол, тенис, ски и сноуборд в страната и в чужбина; фитнес зали в големите офиси; ансамбъл за народни танци; семинари на теми, свързани по-скоро с личния, отколкото с професионалния живот като LiveMotivi и други.

Възнаграждението безспорно също е много важен фактор, но при нас то е само част от общия пакет на финансови и нефинансови социални придобивки, който на свой ред ни нарежда сред предпочитаните работодатели в страната.

Данните от наше вътрешно проучване преди година показа, че УниКредит е в топ 3 на най-предпочитаните работодатели в страната сред най-младите – онези, които правят първите си стъпки на пазара на труда. Интересът към стажантската ни програма е особено ценен за нас – всяка година стотици студенти се включват в нея и много от тях остават на постоянна работа след стажа именно защото са се запознали с възможностите, които предоставяме като работодател.

Имаме целенасочена политика за развитие на колегите в рамките на организацията чрез различни програми. Полагаме много усилия за това най-талантливите ни служители да имат възможности за израстване, придобиване на знания и опит в различни роли, включително и чрез международни ангажименти, участие в различни проекти и инициативи, позволяващи им да се подготвят за заемането на по-отговорни и мениджърски позиции.

 От години насам УниKредит Булбанк е най-награждаваната банка в страната и традиционно присъстваме в първите места на класациите за най-добра банка на различни авторитетни издания. Заставаме и зад много проекти в социалната сфера в подкрепа на младите хора и образованието, значими спортни инициативи и проекти в областта на екологията.

Кои са областите, към които има най-голям интерес? Къде срещаме най-големи трудности в намирането на квалифицирани кадри?

Най-голям интерес обикновено има към позициите в нашите филиали. Те предполагат съчетаване на добри умения в различни области – работа с клиенти, аналитичност, добра финансова култура, управление на дългосрочни взаимоотношения, работа с парични средства и т.н. Този тип позиции представляват отлична възможност за развитие на комплексни компетенции, които дават много добра основа за бъдещо кариерно развитие в различни области. Традиционно интерес предизвикват и сфери като корпоративно банкиране, финансови пазари, управление на риска и управление на проекти, информационни технологии и др. Последните области обаче са и по-предизвикателни за намиране на кандидати, тъй като изискват много високо ниво на владеене на специфични знания и умения, а пазарът не предлага достатъчен брой такива специалисти. 

За какво гледа един експерт „Подбор“ по време на интервю с кандидат? CV-то ли е най-важно, предишният опит или други качества?

Процесът по подбор започва с преглед на автобиографията и вярваме, че CV-то е от изключителна важност. Това е „професионалното портфолио“ на всеки кандидат и е първият допир с експертите по подбор. Добре структурирана автобиография дава голямо предимство, тъй като показва уменията за представяне и подреждане на информация, специфични знания и професионален опит; показва и доколко сериозен е кандидатът в намеренията си и какво би било отношението му към работата. Силно впечатление правят кандидати, които идват на интервю подготвени и са запознати в подробности за банката и позицията; които задават конкретни въпроси за работата и имат реална самооценка на възможностите и перспективите си за развитие. За нас е важно кандидатите да са екипни играчи, да имат желание да учат постоянно, да се адаптират лесно към промените и да бъдат гъвкави и иновативни. Има позиции, за които предишният опит не е решаващ, както и такива, за които без аналогичен опит дори самият кандидат не би се чувствал комфортно в екипа. Не на последно място държим хората, които кандидатстват при нас, да споделят ценностите и мисията ни.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни