Спестявате за голяма покупка? Ето няколко идеи, с които да си гарантирате успех!

Спестявате за голяма покупка?  Ето няколко идеи, с които да си гарантирате успех!

Спестяването за нещо голямо може да бъде едновременно предизвикателство и възнаграждение. Ето как да спестявате умно и да постигнете амбициозната си цел.

Дори само като се говори за спестяване от новата година, новия месец или следващия понеделник, се поражда чувство на амбиция и мотивация. 💪 Независимо дали вашите важни решения и желания са да реновирате кухнята си, да купите автомобил или да планирате голямо пътуване, сега е чудесен момент да започнете да спестявате. Не чакайте да дойде перфектният момент, започнете от днес – с малки, но постоянни крачки.

Спестяването за голяма покупка изисква известно планиране, но всичко е възможно, когато го разделите на малки парчета с размер на хапка. Ето няколко идеи за спестяване стъпка по стъпка за голяма покупка – да започваме! 😊

1. Определете си ясна крайна цел - колко трябва да спестите 🎯

На първо място: преценете колко пари са ви необходими, за да постигнете целта си. Когато става въпрос за спестяване за голяма покупка, трябва да бъдете колкото се може по-конкретни, тъй като има голямо разнообразие от възможности, от които да избирате и всяка е с различна цена.

Независимо дали спестявате за първоначална вноска за покупка на жилище, голямо пътуване или допълнително образование, конкретизирайте целта си. Това ще ви помогне да стесните ценовия диапазон. А когато се съмнявате за сумата, отделете малко повече бюджет (фонд „За всеки случай“), отколкото смятате, че ще ви потрябва. Много по-добре е да превишите финансово целта си, отколкото да не ви достига малко или в по-лошия случай - много!

2. Не пренебрегвайте по-големите си финансови цели 💰

Въпреки че спестяването за голяма покупка може да бъде вълнуващо, важно е да не пренебрегвате другите си финансови цели. В идеалния случай е важно да можете да постигнете и няколко други ключови финансови цели, които включват:

  • Създайте си спешен фонд. Да живееш от заплата до заплата е реалност за много хора, но това означава, че няма буфер, който да помогне при възникване на извънредни разходи. Преди да си поставите краткосрочни или дългосрочни цели за спестяване, първо се съсредоточете върху изграждането на фонд за спешни случаи. Той трябва да е в размер между три и шест месечни нетни (след данъци) заплати.
  • Спестяване за златните години. Спестяването за далечното бъдеще може да изглежда по-малко забавно от закупуването на нещо конкретно, за което сте мечтали, но заделянето на месечни пенсионни вноски помага да осигурите финансовото си бъдеще. Ще си благодарите по-късно!

3. Баланс между приходи и разходи 🤜🤛

След като разберете колко общо трябва да спестите, следващата стъпка е да разберете колко реалистично можете да заделяте на месец за целта си. За да направите това, трябва да се справите с бюджетирането. Първата стъпка към оптималното управление на бюджет е да се запознаете с това колко пари напускат и влизат в банковата ви сметка всеки месец. След това чак ще разберете с какво разполагате.

Най-лесният начин да направите това е да прегледате банковите си извлечения за последните 3 месеца и да направите списъци на:

1. Всичките ви приходи (заплата и всякакви други допълнителни доходи)

2. Вашите изходящи плащания, разделени на:

  • Фиксирани разходи (основни разходи като наем и битови сметки);
  • Променливи разходи (разходи като карта за фитнес, хранене навън, пазаруване и т.н.).

Това упражнение не само ще ви даде солидна представа за вашето финансово състояние, но ще подчертае областите, в които може да прекалявате с харченето и където потенциално бихте могли да подобрите навиците си.

4. Методът на бюджетиране 50/30/20 📝

След като разберете каква е приходно-разходната картина, е време да започнете да съставяте бюджет. Един от най-лесните за приложение, дори от начинаещи, е методът 50/30/20 , за който сме говорили и преди. Този подход разделя доходите ви на три части:

  • 50% от доходите ви се насочват към вашите постоянни разходи.
  • 30% се добавят към вашите променливи разходи.
  • 20% отиват за спестяване за целите ви.

Използвайки метода 50/30/20, вие разполагате с до 20% от приходите си, които да пренасочитее към целта, за която спестявате.

5. Задайте реалистичен срок 📅

След финансовата част е важно да си зададете реалистичен срок. Просто разделете общата си цел за спестяване на сумата, която планирате да спестявате всеки месец и ще имате представа колко месеца ще са необходими, за да заделите достатъчно средства за постигне на целта си.

Важно е да си поставите времево ограничение - това дава фокус и спешност на вашата цел. И е добре да предизвикате себе си, тъй като това може да направи спестяването по-удовлетворяващо и мотивиращо. Внимавайте графикът да не е прекалено амбициозен, защото може бързо да ви обезсърчи! Опитайте се да намерите златната среда, с която сте на ръба на комфортната зона на вашите възможности за спестяване, но без да се чувствате претоварени от нереалистични цели.

6. Подгответе се за успех с прости трикове за спестяване ✅

Изберете автоматично превеждане на определената сума за спестяване от разплащателната ви сметка, за да не мислите всеки месец ръчно да правите това, тъй като може и да пропуснете понякога. Като отделяте спестяванията си от основната ви разплащателна сметка, вие значително намалявате риска да похарчите вече заделените средства. Освен това, можете ясно да наблюдавате как вашият спестовен фонд расте! Едно много вълнуващо чувство!

Като „плащате първо за личните си желания“, е по-лесно да не харчите излишно, да раздувате бюджета си или да се откажете от регулярните спестявания.

Списъкът със съвети със сигурност не е изчерпателен, но ви гарантираме, че стъпвайки на него ще откриете ползи за себе си и със сигурност ще има с какво да го допълните, така че да отговаря в максимална степен на вашите нужди и успешно да постигнете голямата си цел, каквато и да е тя. 😊


Ако темата ви е била интересна, ето още няколко статии, които биха ви били полезни, ако сте на вълна спестяване 👇

• 7 основни стъпки в бюджетирането, които всеки може да опита

• Семейството и финансите: Как да управлявате парите си като двойка?

• 7 идеи как да спестяваме независимо от ситуацията

E-книга: Наръчник за здрави финанси

YouTube видеа от канала на УниКредит Булбанк по темата 👇

• Спестовни планове? ft. Magi San

• Какво е важно да знаем за спестяването? с Радо и Ива Кузманови

• 7 практически съвета за спестяването | "Джобни" с Крис Захариев


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни