Семейството и финансите: Как да управлявате парите си като двойка?

Семейството и финансите: Как да управлявате парите си като двойка?

Едно от по-трудните предизвикателства, с които се сблъсква една двойка е може би управлението на съвместен бюджет. Определено не е сред любимите неща на никого, но веднъж намерите ли оптималния вариант, който би работил за вас, нещата се случват лесно. Ако сте в такъв етап от живота, то тази статия е за вас, защото сме ви подготвили няколко идеи, които могат да ви помогнат в начинанието: управляване на семеен бюджет.

Ето няколко доказани стратегии, които ще ви помогнат да управлявате семейния бюджет и то успешно:

Направете си списък с финансовите ви цели

Една споделена с половинката ви цел може да бъде от типа на: да заредите кредитната си карта до максималния лимит, да имате заделени пари за спешни случаи, да започнете да спестявате за пенсионирането си, да изплатите по-бързо ипотечен кредит или пък да спестявате за образование на децата ви. Напишете целите си на лист и бъдете колкото се може по-конкретни. Редовно ги преглеждайте и коригирайте, ако има нужда, защото не е тайна, че постигането на финансова независимост е пряко свързано с поставянето на добри финансови цели и план за постигането им.

Следете месечните си разходи

Този лесен навик ще ви помогне да сте наясно с всичките ви разходи през месеца. Изберете ден (може да е първият ден от следващия месец, например) и се ангажирайте да запишете всичко, което ще харчите през целия месец. Помолете партньора ви да направи същото. Можете да използвате шаблон за електронна таблица, обикновен лист хартия или някое приложение за телефон – има толкова много варианти. С проследяването на тези разходи ще разберете кои са слабостите ви, когато харчите. Най-хубавото е, че проследяването ще ви даде отправна точка за наблюдение на напредъка ви.

Бонус съвет: На помощ в това начинание идва и Булбанк Мобайл – в приложението можете да следите всички ваши разходи – удобно, лесно и дигитално.

Семейство на двора.

Определете подходящ месечен бюджет на разположение

Важно е той да не бъде прекалено малък, за да не си създадете ненужен стрес, заради който да се откажете, но в същото време да ви накара да харчите средства много премислено. Ето защо проследяването на разходите ви поне за един месец е толкова важно. То помага да определите бюджет, към който можете реалистично да се придържате. Опитайте се да следвате правилото 50-20-30, което разделя заплатата ви на три подгрупи. Ето и разбивка, която трябва да имате предвид:

  • 50% за ключови нужди като: плащане на наем, вноска по ипотека или по други кредити, храна, битови сметки и други основни разходи.
  • 20% за финансови цели като спестявания и инвестиции.
  • 30% за забавления и т.н.

Ако имате много дългове и големи разходи, може да се наложи да коригирате правилото на 80-10-10, докато намалите дълга си и увеличите спестяванията си.

Обсъдете „нуждите“ и „желанията“ за предстоящи покупки

Особено, когато пазарувате хранителни продукти и добре да действате със списък. Направете заедно такъв преди да отидете в магазина и се придържайте към него. Друго важно неписано правило е - никога не пазарувайте хранителни стоки, когато сте гладни. Други идеи, които можете да опитате са:

Вместо да пазарувате отново различни храни, вижте какво имате в хладилника си и предизвикайте себе си да приготвите ястие само с наличните продукти;

Вместо да отидете на кино, гледайте нещо по телевизията, прочетете книга, заведете децата си в парк или играйте на настолни игри със семейството си. Не само ще спестите пари, но може да откриете, че някои от по-добрите неща в живота наистина са безплатни.

Вземете взаимно решение

Направете си семейно събрание и обсъдете плана ви за създаване на семеен бюджет. Получете мнение от всеки член на семейството за това какво би искал да се включи в бюджета (ваканция, програма за летен лагер, нови дрехи и т.н.). Позволете на всеки възможността да сподели своите идеи относно начините, по които семейството може да намали разходите. Обмислете желанията на всеки и намерете креативни начини за удовлетворяване на нуждите.

Бонус съвет: Като сте отворени към идеи и си сътрудничите, вие учите децата си на ценни уроци по управление на финансите, които ще имат своята полза за тях, когато пораснат.

Това са само няколко основни идеи, които биха ви помогнали в начинанието за определяне на семеен бюджет и постигането на семейните ви цели. Надяваме се да са ви дали поле за размисъл и сами да допълните списъка с вашите идеи.


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни