7 основни стъпки в бюджетирането, които всеки може да опита

7 основни стъпки в бюджетирането, които всеки може да опита

При управлението на личните финанси няма универсална рецепта, която да отговори на различните нужди и вкусове, но има няколко съвета, които можем да приложим и на практика да разберем кой подход ще сработи успешно за нас.

С няколко думи, управлението на бюджета е начин да следите парите си, за да сте сигурни, че можете да постигнете целите си без да харчите повече, отколкото печелите.  

Какви са приходите ви?

За да планирате бюджета си, едно от първите неща, които трябва да е направите, е да изчислите приходите си. Повечето хора знаят колко печелят, но трябва да мислите за средствата, които остават в джоба ви след данъци и различните удръжки. Можете да проверите в месечния ви фиш за заплата или чрез вашия работодател.

Ако имате и други странични приходи, като например от наем или друга работа, включете и тях, за да стане картината пълна.

Прецизно изчислете всички разходи

Къде отиват парите ви всеки месец? Подредете всичките си регулярни разходи – първо „нужди“, след това „желания“. След като изчислите колко печелите и колко харчите, установете разликата и вижте колко пари ви остават. Ако харчите твърде много и почти не остава нищо след приспадане на разходите от месечните ви постъпления, проучете как да си създадете здравословни начини за харчене.

Разликата между „нуждая се“ и „искам“

Нуждите могат да бъдат сметки, плащане на кредитни вноски и други основни разходи, докато желанията могат да бъдат неща като хранене навън, почивка, нови джаджи… Нуждите и желанията могат да се припокриват и е лесно да се изгуби разликата между двете. Например: имаме нужда от жилище, но може да искаме по-голям дом на по-специална локация или пък имаме нужда от храна, но искаме да ядем в скъп ресторант.

Разгледайте някои от разходите си и преценете кои попадат във всяка категория. За да си помогнете, запитайте се дали имате нужда от това, за да оцелеете или това е нещо, което прави начина ви на живот по-приятен. Ако трябва да намалите разходите си, „исканията“ са категорията, от която да започнете да правите промени.

Дългове срещу спестявания

Обикновено е добре да използвате част от приходите си, за да погасите постепенно всички дългове, които имате, както и да се опитвате да добавяте и към спестяванията си всеки месец. В повечето случаи е добре да дадете приоритет на изплащането на дълговете, ако имате такива, преди да започнете да увеличавате сумата на спестяванията – особено когато говорим за револвиращ тип кредити от типа на кредитни карти и овърдрафт.

Спестяванията са страхотно решение за елиминиране на стреса от поява на непредвидени разходите в последния момент, защото с тях ще се чувствате финансово по-спокойни. Ако имате възможност, опитайте да отделяте по малко, но регулярно всеки месец. Изберете сума, която няма да ви тежи и „сключете сделка“ със себе си, че всеки месец ще я отделяте настрана, веднага след получаването на заплатата ви.

Бъдете реалисти

Понякога поставянето на нереалистични цели може да влоши положението повече, отколкото да помогне. Например, спестяването на половината от приходите ви ще ви помогне да постигнете крайната ви цел за по-кратко време. Звучи чудесно, но този начин може да ви попречи да изплащате дълговете си и да покривате основните ви разходи, което няма да е особено практично и определено не е реалистично.

Има едно популярно правило за бюджетиране, наречено „50/30/20“, при което 50% от приходите ви ще отидат за нуждите ви (като плащане на сметки); 30% към вашите желания (екскурзии, покупки да дома и пр.) и 20% към вашите спестявания. Въпреки, че това е доста позната техника, тя може да не работи за вас и това е напълно в реда на нещата. Вашият бюджет трябва да работи за вас, а не обратното. Няма значение дали харчите или спестявате повече (или по-малко) от другите – важното е да можете да си позволите това, което правите и вие искате да постигнете.

Следете разходите и спестяванията си

Друга важна част от бюджетирането е постоянството и контролът. Нещата се променят – разходите се увеличават и намаляват във времето, може да започнете нова работа с различна заплата и т.н. Затова е важно да следите разходите си и да ги държите изкъсо. Можете да правите това чрез приложение за мобилно банкиране, така винаги ще имате под ръка пълна картина за направените плащания и наличността по сметката ви към момента.

Не игнорирайте сметките си, дори и най-малките

Ако искате да подобрите месечния си бюджет е хубаво да прегледате и да помислите как можете да намалите месечните сметки. Ето няколко идеи… Разделете си таксата за акаунтите ви в различните стрийминг услуги с приятели, така ще намалите членската такса наполовина. А картата ви за фитнес – използвате ли я наистина толкова много, връща ли си инвестицията? Със сигурност има малки промени, които можете да направите, за да намалите месечните си разходи.

Ако все още не знаете откъде да започнете, то просто се спрете на един от описаните 7 съвета и го тествайте на практика. Важно е да направите първата крачка, а след нея постепенно и съвсем естествено ще си изградите сами здравословни финансови навици, особено като усетите ползите от оптимизирането и правилното управление на личния бюджет.


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни