Пет начина да оставим работата на работа

Пет начина да оставим работата на работа
  • Календар икона 17 март 2021
  • Око икона 1951

Да свършиш с работата за днес е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, още повече когато работим в режим на хоум офис. Трудно е да „изключим“ мислите за работата в точно определен час или момент, особено когато списъкът със задачите е дълъг или пък когато работим върху важен проект.

Да бъдем в режим „always on“ означава, че сме постоянно на разположение и все по-често се налага да се включваме обратно на работа дори след като сме приключили за деня. Редица проучвания показват, че почивката и презареждането на батериите ни прави по-продуктивни, по-успешни и по-щастливи.

Ето ги моите пет начина да оставя работата на работа:

Приоритизиране

От оставащите задачи към края на деня, преди приключване на работа, завършвам най-спешните и приоритетни. Тези, които могат да изчакат до сутринта оставям за следващия ден. Така прекарвам времето след работа спокойна, че най-спешното е свършено, а за останалото ще имам време утре.

Планиране

Доброто планиране ми помага да отметна повече задачи с по-малко стрес. В по-спокойните моменти в работата започвам задачи с по-дълги крайни срокове, така че да няма струпване на много високоприоритетни и спешни задачи едновременно.

Почивка

Открийте нещо, което ви помага да смените обстановката или тематиката в часовете след работа. За мен разходката с кучето ми след края на работния ден е именно това. Излизането навън за кратко ми помага да се пренастроя за почивка, а ако по пътя реша да купя нещо, банката е в телефона ми с помощта на Булбанк Мобайл и Apple Pay. Добре е нашето хоби да ни помага да постигаме някоя от личните си цели – да спортуваме, да научим нещо ново или да прекарваме време с близките си. Моето хоби е ученето на езици и на нови неща. Така например в началото на годината прочетох безплатната е-книга Наръчник за здрави финанси и мога по-лесно да постигна целите си за годината.

Рутина

При работата от вкъщи не пътуваме до офиса и обратно, като така пестим от чакането в задръствания, но губим момента да се пренастроим на работен или почивен режим. В ежедневието бихме могли да включим малки ритуали, с които да компенсираме времето за настройка. За мен преди да започне работния ден пия чаша чай, а в края хапвам плод. Това е сигнал, че времето за почивка е дошло. Също винаги в началото на деня обличам дрехи, подходящи за работа.  Е, често съм с клин и риза от хоум офиса, но никога с пижама – това е дрес кода на почивката.

Малките неща

Нещо малко, което ми помага да се „изключа“ след работа е да преместя някои предмети от бюрото ми. Те са подредени по един начин когато съм на работа, а след това по друг в края на деня. Например календара ми за бюро от УниКредит Булбанк е от ляво в работното време, а го местя от дясно в края на деня. Нещо толкова малко дава сигнал, че е време за почивка и че трябва да оставя работата на работа. Опитайте и вие!


Гергана Манолова

Отдел „Управление на проекти и портфолио“

Специалист управление на проекти

Гергана Манолова е Специалист управление на проекти в УниКредит Булбанк и член на Милениъл борд на УниКредит. Работата й е разнообразна и свързана с управлението на стратегически за банката проекти. Привърженик е на ученето за цял живот. Обича животните и се грижи за кокер шпаньол. В свободното си време работи за доброволни каузи, пътува и прекарва време с приятели.

Hfshbob/NbopmpwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Гергана Манолова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни