12 лесни видео упражнения за раздвижване при работа от вкъщи

12 лесни видео упражнения за раздвижване при работа от вкъщи

В ситуация на извънредно положение много от нас са принудени да останат изолирани и да работят и учат от вкъщи. Ежедневно четем съвети как да организираме новото си домашно офис пространство, така че да сме максимално ефективни. Има доста неща, на които трябва да обърнем внимание – тишина, компютър и добра интернет връзка, подходящо осветление и разбира се, удобен стол. Това може би е едно от най-важните неща, особено ако се налага да прекараме по-голямата част от деня на него. За съжаление много хора не обръщат внимание и често работят дори легнали по пижама. Неправилната стойка и обездвижването могат да се окажат опасни и да си докараме доста неприятни схващания, изкривявания и болки в гърба, кръста, врата и раменете.

Здравето, благополучието и комфорта на клиентите и служителите ни са от първостепенно значение за УниКредит Булбанк, затова решихме да дадем решение на този проблем.

Разбира се, потърсихме помощта на опитен специалист, който с радост прие поканата ни да запише поредица от кратки видеа с лесни упражнения, които всеки от нас може да изпълнява в домашни условия.

Самите видеа можете да намерите в официалния ни YouTube канал.


А сега ви представяме Радослав Рангелов - професионален учител по движение и създател на Motivity – екип от мотивирани професионалисти, чието призвание е да помагат на хората да живеят по-пълноценно и ежедневно да подобряват здравето и живота си.

Може ли да се представиш с няколко думи?

Казвам се Радослав Рангелов – финансист по образование и учител по призвание. Създател съм на Motivity, чиято мисия  е да помага на хората да са здрави, във всички аспекти на думата, и да им показва различни от общоприетите гледни точки по отношение на здравословния начин на живот.

Тъй като в последните седмици на повечето от нас ни се налага да прекарваме все повече време у дома – според теб можем ли да се обездвижим от продължително стоене вкъщи?

Обездвижването не се случва само, когато останем по-дълго време вкъщи. Работим с корпоративни клиенти и виждаме как това се случва и при работата в офис. Мисля, че работата от вкъщи дава по-голяма свобода да се движим непринудено, без притеснение от мнението на други хора или неудобството на формално облекло. Работата от вкъщи дава възможност да променяме позициите си на работа по-често.


А можем ли да го избегнем и как?

Организирайте времето си на периоди като работите определено време, след което включвате ставане и движение или отдалечавате погледа от екрана, за да починат очите. Можете да настроите приложение на телефона или компютъра да ви напомня на определено време, докато не се превърне в навик, без който тялото ви не може.


Каква трябва да е стойката ни по време на работа от вкъщи?

Не вярвам в ергономията и "правилната" стойка. Колкото повече позиции сменяме през деня, толкова по-добре ще е за тялото, защото нито една позиция, която задържаме за по-дълго време може да ни навреди.


Можеш ли да дадеш примери за ежедневни кратки упражнения по време на работа, които можем лесно да изпълняваме както в офиса, така и в домашни условия?

Най-често препоръчвам, колко може по-често ставане от стола по време на работния ден. Докато сме седнали, обаче, можем да наклоним глава настрани към всяко рамо, както и напред и назад. Можем да повдигнем рамене и да отпуснем надолу, няколко пъти. Можем да сгънем и разгънем гръбнака си, за да отпуснем и раздвижим мускулите в задната част на торса. Можем да се протегнем и усучем, за да създадем разстояние между прешлените и отпуснем напрежението по гръбнака. В никакъв случай не се ограничавайте само до споменатите примери. Бъдете креативни, защото няма грешно движение.

Едно от най-полезните неща, които можем да направим, за да се чувстваме по-добре, е да правим кръгови движения във всяка става - от врата до глезените. Ползите от няколко завъртания на посока се изразяват в ободряване, поддържане на здравето на ставите, както и добавянето на малки чести движения в ежедневието ни.


Два бонус съвета :)

  • Прекарвайте повече време на пода. Ако работите на лаптоп, обособете работно пространство на пода. По този начин, без да отделяте допълнително време, ще подобрите подвижността в глезени, колене и таза. 
  • Клекът е незаменима позиция. Много хора губят способността си да клекнат в дълбочина, защото ежедневието ни не го изисква. Създайте си навик да заставате в дълбок клек, докато ползвате телефона си, четете книга или просто чакате нещо или някой.

Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни