Седенето по цял ден убива! Ето как да се предпазим

Седенето по цял ден убива! Ето как да се предпазим

Всички сме чували, че седенето по цял ден е новото тютюнопушене, тихият убиец и т.н. Колко точно убива да седиш? За периода 2002-2011 г. традиционната офисна работа е убила 433 хил. души в Америка, Европа и Австралия.

Тези данни се появиха в миналогодишно проучване на Американския журнал за превантивна медицина. Изследователите са разгледани данните от 54 страни на 3 континента между 2002 и 2011 год.

Те установили, че повече от 60% от населението на света прекарва в седнало положение средно около 5 часа на ден.

Според експертите, направили изследването,  дори намаляването на седенето с 30 минути на ден би имало благоприятно въздействие върху нашето здраве.

 

Как обаче да борим заседяването без да сменим професията?
Тук на помощ идват офисните упражнения, които въобще не са за подценяване. Всъщност раздвижването на тялото през деня помага за по-доброто циркулиране на кръвта и за поддържането на умерено тегло.

За начало повечето от нас биха могли да използват стълби. Например в момента в централата на УниКредит Булбанк на пл. Света Неделя 7 в София тече ремонт на банковия клон и има временна реорганизация на достъпа. По тази причина от 21 август клиенти и колеги използват само служебния вход. В тази ситуация и не само е чудесно да използваме стълбите вместо асансьорите. Стълбите са естествен степер, който стяга мускулите и подобрява настроението.

Ако работим на първия етаж обаче можем екипно да купим общ фитнес уред за офиса. В пиар отдела на УниКредит Булбанк си купихме степер от спортен магазин. Използваме го преди или след работа и в обедната почивка.

Превенция срещу седенето е и фитнес топката. Добре е тя да бъде поставена върху специална подложка, която не ѝ позволява да се плъзга. Когато седим върху фитнес топката, ние постоянно натоварваме мускулите си. Единственият ѝ недостатък е, че не държи гърба изправен. Това си остава наша грижа.

Ако все пак сме почитатели на стола, то не бива да оставаме дълго в една поза. Столът е подходящ и за леки упражнения. Например: седнете на ръба му и изпъвайте напред първо единия, а след това другия крак. Задържайте вдигнатия крак няколко секунди.

Най-драстичният начин да борим заседяването е да се откажем от бюрото и да изберем да работим прави. Това е възможно за всички, които работят на лаптопи. Трябва само да си изберем подходящ кът, където може да работим. Важно е да имаме и back-up план и да планираме къде можем да посядаме през деня.

Разходките също не са подценяване. На ден си пращаме десетки мейли с колеги, които са на нашия етаж, два етажа по-надолу, на партера и т.н. Когато можем, нека отидем лично и да ги попитаме това, което искаме.

Нашето здраве е наш личен ангажимент, затова нека го опазим колкото може по-дълго.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни