Да попаднеш в света на Мария е едно от онези неочаквания преживявания, за които не си подготвен и които променят дълбоко консервативни схващания, обогатяват те и те настройват за нов начин на възприемане на света.

Какво стои зад формалното „Мисията на фондация "Светът на Мария" е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.“?

Бях поканена да прекарам няколко часа в управлявания от фондацията дневен център „Светове“ – уютно място за хора с умствена изостаналост. Първото, което ме учуди и зарадва, е че в този център няма грам от тягостната атмосфера на тъга, обреченост и вселенска мъка, която ни залива от сутрешните блокове на телевизии, когато стане въпрос за хора с увреждания. Напротив, цялостното усещане е за спокойствие, радост и позитивизъм. Обитателите се трудят здраво, активно общуват помежду си и се смеят с глас на шегите си. В дневния център „Светове“ всеки има своите задължения, които съвестно изпълнява: изработване на сувенири и декорация, готвене за всички членове на тази малка общност, поддържане на идеална хигиена и ред. Всички качества, които хората с интелектуални затруднения придобиват в центъра, им помагат да развиват трудови умения, а някои от тях вече успешно се адаптират в реална работна среда.

Денят започва със задължително планиране.

По време на сутрешно събиране се разпределят задачи, които в повечето случаи са едни и същи всеки ден, защото предвидимостта и еднаквият ритъм са ключови, за да се чувстват спокойни и полезни хората с интелектуални затруднения.

Целенасочените усилия и дисциплината са от огромно значение за развиване на умения у обитателите на центъра.

Функционират две ателиета, в които се изработват сувенири, сапуни и малки декоративни предмети. За изработването на всеки един предмет има стройна манифактура, в която всеки съвестно изпълнява своите задължения.

Обитателите на центъра сами се грижат за хигиената, която е на изключително високо ниво.

Прането, гладенето, почистването са част от ежедневните задължения.

Обядът също се подготвя от членовете на тази малка общност.

Всеки ден се знае какво ще е менюто и за колко човека. Продуктите се обработват в отлични хигиенни условия като в малката кухня не се допуска присъствие на хора, които не са включени в подготовка на обяда. Освен това тук се прави и чудесно кафе, което всеки е поканен да изпие в топлите дни в откритото кафене „Светове“.

Така поне за малко бях допусната в „Света на Мария“. Сортирах мъниста, изрязвах хартия, отговарях на безброй въпроси, смях се от сърце, забавлявах се и се променях. Разбрах, че това, от което хората с увреждания имат нужда, е внимание, приемане и общуване. В техния свят аз, човекът в норма, бях различният, и към мен се отнесоха по най-естествен начин с добронамереност, любопитство и отвореност. Ако имате нужда от размисъл как трябва да се променя светът, отидете да пиете едно кафе в „Светът на Мария“.

Имах възможност да опозная „Светът на Мария“ по време на гласуване за бизнес план на НПО, в което участваха моите колеги от УниКредит в България. Пет организации представиха различни начини как чрез стопанска дейност могат да се подкрепят социалните услуги, които предлагат. Една трета от гласувалите колеги избраха „Светът на Мария“ да получи 6,000 лв. от фондация УниКредит в подкрепа на бизнес идеята си да развива собствен кетъринг продукт, в който активно са заети и хора с интелектуални затруднения.

Преди гласуването на служителите на УниКредит, „Светът на Мария“ участва в друг конкурс за социално предприемачество, в който компетентно жури оцени бизнес плана на фондацията и определи тя да бъде подкрепена със 7 000 лв., отново осигурени от фондация УниКредит.


Диляна Стоянова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Старши мениджър Спонсорства и събития

Диляна Стоянова отговаря за политиката за спонсорства и дарения на УниКредит Булбанк, онлайн и офлайн бизнес събитията и корпоративна социална отговорност. Работила е по много местни и международни проекти, свързани с: конвенции на банката, доброволческа програма, културни събития, спортни състезания, спонсорски инициативи, европейска обиколка на Купата на УЕФА Шампионска лига, вътрешна и външна комуникация. Професионалният й път в УниКредит е както в България, така и в централата на банката в Милано. Диляна се интересува от устойчиво развитие, винаги намира време за четене на художествена и научна литература. Обича да пътува, но и да седи вкъщи, музиката, но и тишината, приятелите и семейството, но и времето сама. Обръща голямо внимание на дъщеря си, която е обещаваща млада цигуларка.

Ejmzbob/TupzbopwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Диляна Стоянова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни