Ансамбъл UniDance – танцовата страна на УниКредит Булбанк

Ансамбъл UniDance – танцовата страна на УниКредит Булбанк

Българският народен танц е изкуство, умение, радост, здраве и извор на вдъхновение. Танцува всеки, който умее и иска. Красотата е в изобилие, положителна енергия блика на воля, но почти винаги зрителите искат да бъдат на мястото на танцуващите. Именно това желание води и група служителки на банката, които молят Ваня Димчева, експерт валутни разплащания в УниКредит Булбанк, да ги научи на „3-4 хорá“ през далечната 2006 година. Тогава се създава UniDance – ансамбълът за народни танци към УниКредит Булбанк.

Постепенно желанието на ентусиастите се увеличава – вече не са достатъчни няколко хорá, започват да се изучават танци от всички области на България. Самата Ваня Димчева танцува и до днес в ансамбъла, макар и не толкова активно – по-активно е участието й в организацията на проявите на формацията. А те не са малко. Последното е от месец септември в Будва, Черна гора. Ваня разказва, че всяко едно участие е уникално само по себе си. Има изяви както на българска, така и на международна сцена. Така например, през 2010 ансамбълът взема участие в честването на 24 май в българското посолство в Букурещ по покана на колеги от UniCredit Tiriac Bank. На друго участие в Охрид нашите танцьори остават изумени от отношението на местните към изявите на ансамбъла – един дядо им благодари, като коленичи в краката им и иска да му дадат дискове с техни изпълнения.

Колегите от банката гледат на ансамбъла с чувство на възхищение, споделя още Ваня. Има и такива ентусиасти, които казват „аз не мога да танцувам, но искам да си платя и да дойда с вас на участие, за да ви се радвам и да ръкопляскам“. В момента хореограф на състава е Николай Михайлов, завършил Музикалната Академия в Пловдив с народни танци. Той е танцьор в ансамбъл „Филип Кутев“. Редовните участници в състава са около 25 души. Има много, които се включват, за да научат да танцуват няколко хорá, защото им предстои да бъдат булки или кумове. Постоянно има и нови колеги, които се присъединяват към ансамбъла. Единственото, което за съжаление на дамите липсва, е мъжкото участие в състава.

От създаването си UniDance не е просто място, където желаещите могат да научат български хорá – неповторимата атмосфера и уникалното споделяне, което дава ритъма на хорото, пораждат приятелство и желание общуването да продължи.


Мария Първанова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Nbsjb/QbswbopwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Мария Първанова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни