Една великолепна 100-годишнина

Една великолепна 100-годишнина

Знаете ли какво е усещането да работиш в 100-годишна сграда? Да се възхищаваш от българската архитектура на първото десетилетие на ХХ век? Да се докосваш до наследството на легендарния банкер Буров?

Ние сме щастливи, че преживяваме това всеки ден.

Тя се намира на ул. “Ив. Вазов” №1 в София и днес е една от сградите на УниКредит Булбанк. Строена е по проект на арх. Никола Лазаров за някогашната Централна кооперативна банка и е завършена през далечната 1912 г. 100 години по-късно имаме повод да празнуваме - сградата, която за цялата си история винаги е била използвана по предназначението си като банка, посреща своя едновековен юбилей.

Всичко в сградата е история. Колоните и профилираните корнизи, фигурите на атланти и маски на богини по фасадата, орнаментите от ковано желязо на входните врати. На една от вратите дори е останала "визитката" на майстора, който ги изработва преди 100 години – „Железарска работилница на Д. К. Загорски, бул. Фердинанд 22“. Монограмът в преддверието на централния вход показва годината на построяване – 1912.

В някогашния директорски кабинет, където за известно време работи и прочутият банкер Атанас Буров, са запазени автентични детайли, разкриващи някогашния му блясък. Овалното помещение е с оригиналната дървена ламперия и гипсови орнаменти на тавана, а най-силно впечатление несъмнено правят резбованите масивни дървени бюро и шкаф, произведени през 20-те години на миналия век и представляващи истински шедьоври на пластичното изкуство.

 

Директорът на филиал „Иван Вазов“ Виктор Бачев със служители на банката

За нас е чест да работим и да посрещаме клиенти в тази сграда, която вече 100 години продължава да пази банкерските традиции, разказва Виктор Бачев, директор на филиал „Иван Вазов“. Негова е идеята вековният юбилей да бъде отпразнуван по специален начин – с акцент върху приемствеността и поглед към миналото на банката.

На коктейла по повод рождения ден поканихме наши партньори и клиенти на филиал „Иван Вазов“. В банковия салон създадохме импровизирана галерия с архивни снимки на сградата и на някогашните банкери, както и на стари банкови машини и вестници, запазени през годините. Гостите посрещаха двама наши колеги, облечени според модата от 20-те години на миналия век.

Като всеки рожден ден, и този не можеше да мине без торта. Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и директорът „Банкиране на дребно“ Паскуале Джамбои разрязаха тортата, върху която беше изобразена снимка на сградата от началото на 20-ти век. Много важна е ролята на личния банкер за артистични хора като мен и жена ми, които не обичаме да се занимаваме с цифри, бланки и подробности – за всичко това ни помагат любезните служители от „Иван Вазов“, сподели един от клиентите на филиала, популярният български музикант и артист Добрин Векилов – Дони.

 

През следващите няколко дни клиентите на филиала ще могат да разгледат експонатите от изложбата и да се снимат с преобразените в ретро облекла банкери. По повод юбилея, новите клиенти на банката ще получат безплатно за първите три месеца разплащателна сметка, дебитна карта към нея и Булбанк Онлайн. Настоящите клиенти също могат да се възползват от офертата, като увеличат своя депозит в банката с минимум 1000 лв. При всеки нов кредитен продукт (потребителски кредит, ипотечен кредит, овърдрафт и кредитна карта), клиентите ще получат ваучер за пазаруване в магазини Office 1 Superstore на стойност 30 лв. Промоционалните предложения важат само за филиал „Иван Вазов“ до края на месец ноември.

Повече снимки от 100-годишнината на сградата можете да разгледате във фейсбук страницата на УниКредит Булбанк.

 


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни