През прозореца на УниКредит Булбанк

През прозореца на УниКредит Булбанк

Вдъхновени от променящия се облик на столичния център, създадохме във Фейсбук албум със снимки, показващи гледната точка на служителите в централната сграда на УниКредит Булбанк.

С пускането на втория метродиаметър и благоустройството на Ларгото вече наистина можем да кажем, че всички пътища в София се пресичат точно пред очите на нас, хората от УниКредит Булбанк. Столицата, която расте, но не старее, е съхранила в центъра си истинска палитра от архитектура и история. А ние сме в самото й сърце. И искаме да го споделим с вас…

Именно ключовото разположение на нашата централна сграда ни провокира да направим поредица от фотографии, показващи буквално нашата гледна точка. За тази цел създадохме албум във Фейсбук страницата на банката, където повече хора могат да видят интересните ракурси. Снимахме през прозореца, от покрива на сградата, в непосредствена близост до нея.

Резултатите изненадаха и самите нас. Оказа се, че заети с динамиката на ежедневието си, понякога не забелязваме промяната около себе си. А София се променя непрекъснато и от нашия прозорец това може да се види най-добре.

През обектива на фотоапарата успяхме да уловим финалните приготовления преди пускането на втория метродиаметър и продължаващите археологически разкопки по бул. „Мария Луиза“. Заснехме самия център на столицата в панорамен план, включващ архитектурния ансамбъл в сърцето на София, т. нар. Ларго, църквата „Св. Петка Самарджийска“, сградата на ЦУМ…

Покрай снимките научихме доста и за заобикалящата ни отвсякъде история. Знаете ли, че Западната порта на Сердика, чиито останки се намират непосредствено до сградата на банката, от другата страна на бул. „Тодор Александров“, е изградена в края на II век и оцелява чак до османското нашествие? Или че в църквата "Света Петка Самарджийска", според хипотезата на българския писател Николай Хайтов, е гробът на Васил Левски? Сградата на ЦУМ пък е била най-големият търговски център на Балканите по времето, когато е построена.

От покрива на УниКредит Булбанк се разкрива внушителна гледка към символа на столицата - 8-метровата статуя на Св. София, дело на известния български скулптор Георги Чапкънов. Издигната през 2001 г., в едната си ръка Св. София държи лавров венец и благославя. На другата й ръка е кацнал бухал - символ на мъдростта.

Всички фотографии можете да видите в нашата Фейсбук страница.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни