7 кътчета в България като от приказките

7 кътчета в България като от приказките

Хубавото време събужда приключенския ни дух, а слънцето и по-високите температури ни викат навън. 🌎 И понеже пробуждането на природата ни вдъхнови, сме ви подготвили няколко идеи за разходки из България - земя, сякаш създадена за приключения. 💗

От приказните върхове на Пирин до златните пясъци на Черноморието, природата на родината ни предлага безброй възможности за активна почивка и незабравими преживявания. А приказните кътчета по нашите ширини са толкова много…  и признаваме, труден беше изборът, да не кажем невъзможен. Е, да започваме… приключенията ни зоват! 😊

1️⃣ Розовата долина в сърцето на България 

Започваме с емблематичната българска местност, разположена в сърцето на страната, между Стара планина и Средна гора. Тази плодородна долина е известна с отглеждането на маслодайна роза (Дамасцена), от която се добива прочутото българско розово масло – ценено по целия свят със своя аромат и множество приложения. Освен това, знаете ли, че точно този вид роза и съпътстващите го занаяти и методи за обработка са обявени за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО?

Всяка година, в началото на юни, в гр. Казанлък – "столицата" на Розовата долина, се провежда Празник на розата (за пръв път проведен през 1903 г.). Този фестивал е пъстър и колоритен, с дефилета на розоберачки, фолклорни програми, дегустации на розови продукти и не само. Ако все още нямате планове за юни, ето една страхотна идея за разходка и ароматерапия до този приказен край в сърцето на България. ⭐ Можете да посетите в местността и:

 • Музей на розата в Казанлък, където ще се запознаете с историята и технологията на розопроизводството;
 • Гробницата на тракийския цар Севт III – археологически паметник от 4 век пр .н. е.;
 • Етнографски комплекс "Кулата" – автентично българско село от 19-ти век;
 • Манастирите "Света Троица" и "Света Богородица".

2️⃣ Етнографски музей на открито "Етър" 

Уникално място, където можете да се потопите в атмосферата на българския бит и култура от 18-ти и 19-ти век. Разположен в живописна местност на река Сивек, само на 8 километра от Габрово, музеят е истински портал към миналото. Там ще откриете не само красота, но и мъдрост, завещана от предците ни. В Етъра можете не само да разгледате, но и да се включите в различни дейности:

 • Да се научите на занаят под ръководството на майстор – например грънчарство, дърворезба, тъкачество и още;
 • Да опитате вкусни традиционни ястия в някоя механа;
 • Да се насладите на фолклорна програма;
 • Да се разходите сред красивата природа наоколо.

Имайте предвид, че музеят макар и на открито, има и работно време, затова не пропускайте да проверите и тази информация предварително. Таксата за посещение е символична, но богатството, което предстои да преживеете е незаменимо. ⭐ В района можете да посетите още:

 • Дома на хумора и сатирата в Габрово;
 • Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил“;
 • Соколския манастир „Успение Богородично“;
 • Каньона на река Андъка, както и много други природни красоти.

3️⃣ Копривщица - едно от най-знаковите възрожденски местенца в България, където историята оживява

Сгушена в прегръдката на Средна гора, Копривщица е не просто град, а пътешествие назад във времето. Калдъръмени улички, сякаш изтъкани от приказки, те водят през лабиринт от автентични български къщи, сякаш оживели от страниците на историята. Всяка стъпка е танц с миналото. Тук ехото на революционни борби отеква между старите стени, а духът на българските герои витае във въздуха. Къщите-музеи разказват истории за смелост, саможертва и жажда за свобода, а паметниците на героите бдят над града, сякаш живи свидетели на миналото.

Град-музей под открито небе, известен е със своята неповторима архитектура, богата история и революционен дух. Освен това е включен и в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Копривщица е не просто място, а преживяване. Тя е докосване до българската душа, до величието на историята, до красотата на природата. Тя е вълнуващо пътешествие, което ще остави траен отпечатък в сърцето ви.

4️⃣ Белоградчик – където земята се превръща в приказка

Сгушен в подножието на западната част на Стара планина, Белоградчик е град, сякаш изваян от фантазията. Скалите, оформени от времето и природните стихии, се извисяват като причудливи гиганти, оцветени в огнени нюанси на жълто, червено и лилаво. Всяка скала е история, разказана в камък, изваян от майсторската ръка на природата.

Градът не е само скали, той е богат и на история, която е съхранена в старите църкви, музеи и автентични къщи. ⭐ Други идеи за разходки в района: пещера Магура, скално образувание „Гъбите“, крепост „Кастра Мартис“.

5️⃣ Скален феномен Чудните мостове

В сърцето на Западни Родопи, близо до село Чепеларе, се крие едно от най-впечатляващите творения на природата – Чудните мостове. Три огромни мраморни арки, сякаш изваяни от невидима сила, се извисяват над буйните води на река Еркюприя, оформяйки естествен мост. През 1949 г. са обявени за природна забележителност и са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта. А ако искате да включите още нещо в програмата си, можете да посетите и пещера Дяволското гърло.

6️⃣ Велико Търново и калдъръмените улички, които ни пренасят в епохата на българските царе

Стъпвайки по калдъръмените улички на стария град, сякаш се пренасяме в епохата на българските царе. Царевец, Трапезица, средновековните църкви и крепости – все места, които разказват истории за величието на българската държава. ⭐ Ако сте решили да посетите Велико Търново, то не пропускайте да отделите време за:

 • Разходка по улицата на занаятите – „Самоводска чаршия“;
 • Насладете се на гледката от хълма Царевец, като вечер можете да се потопите в атмосферата на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“;
 • Хълма Трапезица;
 • Музей „Сарафкината къща“.

…има още много много интересни и красиви забележителности във Велико Търново и района. Така че ви препоръчваме да планирате добре програмата си и да си набележите поне няколко места, които да посетите.

7️⃣ Парк Градище край село Долно Дряново

И за финал… Парк Градище, разположен в живописното село Дряново. Истински рай за любителите на историята и природата. Сгушен в прегръдката на Родопите, паркът съчетава в себе си мистичното очарование на древните тракийски светилища с неповторимата красота на планинския пейзаж. В парка, освен на неповторимите природни пейзажи, ще можете да се насладите и на мегалитно селище, останки от тракийска крепост и средновековна църква. По време на разходката ви, ще можете да видите и водопад, падащ от височина над 20 м.

Това са едва 7 от многото приказни места в България, които със сигурност ще посетим през тази година… а вие? 💗 Пожелаваме ви топли и слънчеви дни, изпълнени с приключения, усмивки и незабравими моменти. И не спирайте да преоткривате удобства, които ще ви дадат повече свободно време за приключения към местата, към които ви тегли сърцето… 😊


Ако темата ви е била интересна, ето още няколко статии от блога на УниКредит Булбанк, които биха ви били полезни 👇
• 7 красиви места в България, които да посетите през лятото
7 интересни кътчета в България, които да добавите на картата си за приключения
• Хобитата на лятото
• Лято на 4 колела – кемпер ваканция за приключенци
• 7 задължителни неща, които да сложите в багажа за лятната почивка


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни