Първи учебен ден или как да пазаруваме за първокласник подготвени

Първи учебен ден или как да пазаруваме за първокласник подготвени

Подготовката на първокласник е едно от най-вълнуващите събития във всяко семейство. Малкото дете пораства и започва нов етап в живота си, изпълнен с повече отговорности, но и много много по-забавен. И след като вече успяхте да се справите с новата система за електронно кандидатстване за първи клас, то е време да помислите какви неща е необходимо да закупите за бъдещия ученик.

На първо място е добре да имате списък

Обикновено училището предоставя такъв, който включва тетрадки (вид и брой), помагала (ако е необходимо), блокчета за рисуване, гланцова хартия, канцеларски пособия, пластилин, боички, чаша за вода и четки, ножички и всичко друго, което се използва  в самото учебно заведение. Учебниците се раздават безплатно, така че поне това отпада от разходната част. Помислете как ще подвържете тетрадките и учебниците – можете да купите готови подвързии или да използвате стари календари например, за да намалите бюджета, а и да сте по-екосъобразни. Можете сами да подготвите етикети или пък да закупите готови.

Освен списъка има и няколко други неща, които е добре да имате предвид.

  1. Дрехи и обувки – добре е да предвидите поне няколко комплекта от всеки компонент на облеклото (блуза, панталон, пола, суичър и др.), както и поне 2 чифта обувки подходящи за сезона. Така ще имате достатъчно комбинации за всеки ден от седмицата. Освен всекидневното облекло и обувки, които ще предвидите за детето си, е добре да имате и специален екип за физическо (често се изискват 2 броя бели тениски и шорти), както и удобни обувки, които да се използват само за спорт.
  2. Раница – по възможност избирайте такава, която да е възможно най-удобна за първокласника – с широки презрамки и добра опора на гърба. Добре е да могат спокойно да се побират учебници с размер А4. Препоръчително е раниците да не тежат повече от 10% теглото на детето, ако се носят на гръб или 20%, ако са колелца. Важно е детето също да си харесва раницата, затова най-добре да я изберете заедно. В някои училища не се разрешават джобни пари за учениците от първи клас, но е хубаво да помислите за портмоне, в което да може да си носи пари. От една страна за детето би било по-удобно, а от друга – това е чудесен повод да започнете с малки стъпки да го учите  на финансова грамотност (този материал е полезен за първи стъпки).
  3. Несесер – в него удобно могат да бъдат съхранени химикалки, моливи, гумичка, острилка, пергел, ножица и всичко необходимо за учебния ден. Избирайте такъв, който да може да се разтваря, защото  ще е удобно за детето да вижда кое къде  е и да намира бързо необходимото. А и така намалява вероятността да се разпилее съдържанието му в раницата.
  4. Шише за вода и кутии за храна – в зависимост от изхранването в училището, може да се наложи да приготвяте обяд за детето си, или поне някои неща за междинна закуска. Ако вие ще се грижите за цялостното му хранене, потърсете леки кутии, от устойчив материал, разделени отвътре – така ще можете да отделите плодовете, зеленчуците, ядките и малките лакомства. Ако е любител на супите, изберете термоустойчива и неразливаща се кутия. От друга страна, шишетата за многократна употреба ще спестят от дневния бюджет на детето, а и са щадящи за околната среда. Изберете нечуплив и по-лек материал, който да се използва повече време.
  5. Хигиенни материали – освен стандартните мокри и сухи кърпички, както и дезинфектант, добре е да снабдите детето си и с няколко резервни маски.. Можете да му купите такива за еднократна или многократна употреба, а най-добре е да комбинирате и двете, за да сте сигурни, че винаги ще има поне една под ръка.
  6. Отделете специално място за детето, където да си подготвя уроците и да си съхранява всички училищни пособия – бюро, стол, шкафче и задължително настолна лампа. Можете да допълните с коркова дъска, където  да забоде програмата си и други важни за ученика неща или пък бяла магнитна дъска, на която да се упражнява.
  7. Има вероятност и тази година част от обучението да се проведе дистанционно. Ако искате да сте подготвени предварително е добре да разполагате с налично свободно устройство за връзка, както и с добър интернет. Не е задължително детето да има компютър или лаптоп, но един таблет би свършил добра работа.

И така, вече сте подготвени за голямото пазаруване. Ако се притеснявате, че тези покупки щенатежат на бюджета ви,  можете да се възползвате от безконтактната ни кредитна карта  UniCredit Shopping card. Обектите, в които можете да разсрочите покупките си с нея можете да намерите тук.


Виктория Кулина

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Бранд експерт

Виктория Кулина е Бранд експерт в УниКредит Булбанк. Работата й е динамична и е свързана с разнообразни проекти в областта на бранд мениджмънта и маркетинга. Стреми се да получава нови знания и търси предизвикателства. Обича времето с любимите си хора, пролетта и хубавата храна.

Wjlupsjzb/LvmjobAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Виктория Кулина


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни