Да научим децата на финансова отговорност

Да научим децата на финансова отговорност

Много е важно да знаем как да управляваме парите си. Тук не става въпрос само за знание, а и за правила и лимити. Затова събрахме  няколко полезни съветa за всички родители, за да помогнат на децата си да управляват своите финансови средства.

Воденето на дневник на паричните средства ще помогне на децата да следят колко пари харчат и дали в края на месеца им остават някакви джобни. Обяснете им разликата между спестяване и харчене и им помогнете да са по-добре осведомени при вземането на решения.

Обяснете разликата между „искам“ и „трябва ми“. Не поемайте вие отговорността вместо тях при вземането на решения, а им помагайте с въпроси като: „Наистина ли имаш нужда от това?“; „ “„Какво ще стане, ако не го купиш?“; „ “„Какво друго можеш да направиш, за да се изпълни желанието ти?“. По този начин помагате на децата си сами да намерят решения и алтернативи.

Поставете индивидуални цели за спестяване. Ако детето ви желае нещо голямо, изчислете заедно колко джобни пари са необходими, за да се изпълни желанието му. Добър план е да се правят редовни вноски по спестовна сметка. Мотивирайте детето си да го прави.

Ако е на възраст около 15 години, обсъждайте теми като например първата заплата или първото жилище.

  • Обяснете разликата между брутна и нетна заплата, специални плащания и задължителни вноски.
  • Обяснете на децата си какви разходи се изчисляват за издръжка (наем, електричество, газ, застраховка, телевизия и Интернет, депозит, възможни комисиони/възстановяване на плащания за инвестиции).

Научете как да пазарувате сигурно онлайн, тъй като в мрежата има много фалшиви сайтове. Предлагаме ви няколко съвета преди да купувате:

  • Проучете или потърсете в Гугъл дали компанията действително съществува.
  • Проверете дали уеб адресът съответства на продуктовата гама.
  • Вижте дали липсва криптиране: обърнете внимание на катинарчето в полето с адреса.
  • При фалшивите магазини обикновено е възможно само предварително плащане.
  • Обърнете внимание дали цените не са безпрецедентно ниски: преди да купувате, ги сравнете с пазарната стойност на продукта.

 

Възможно е част от тези съвети да ви се струват твърде сложни или неподходящи, особено ако децата ви са по-малки. Тук е важно по-скоро да насочите вниманието им и постепенно да надграждате информацията. Така стъпка по стъпка, те са сами ще започнат да се интересуват и ще са достатъчно подготвени да се справят с управлението на личните финанси, когато е необходимо.


Източник: #OneUniCredit

 #OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни