Какво да правим по българското Черноморие през лятото

Какво да правим по българското Черноморие през лятото

Слънце, горещ пясък и чисто, синьо море – повече не ни трябва за чудесна лятна почивка, която да ни понесе в безвремие. Но често ни се иска да подплатим ваканцията си с изживявания, различни от обикновения и безметежен престой на плажа. Особено това лято, когато мнозина ще се насочат към българското Черноморие заради безбройните гранични мерки и ограничения за нас по чуждите летни дестинации, се питаме какво можем да правим по родното море. Често развлеченията се свеждат до това да качим децата на банан, да си наемем джет, водно колело, да ядем цаца от близкото заведение или царевица от традиционните за нашите плажове продавачи.

Всъщност не подозираме колко много неща могат да се правят по Черноморието. Подготвили сме ви един кратък списък от занимания и събития, на които да се насладите в моментите, в които не събирате тен по плажовете.

Забележителности

По родното море всъщност има много неща, които могат да се видят, въпреки че често го подценяваме. В градове като Варна, Бургас, Созопол и Несебър има множество църкви, музеи, галерии, исторически сгради и др., които заслужават да им се отдели внимание и да се научи повече за тях и историите зад тях. Там се крие много за мултикултурното минало на този регион на България, където дори в края на XIX и началото на XX век множество народи – българи, гърци, турци, арменци и евреи, са преплели културите си и са оставили видим отпечатък. От по-далечното минало също има следи по Черноморието – средновековни крепости, скалният манастир „Аладжа манастир“ и римските терми във Варна, както и тракийската гробница край Поморие. Освен всичко това има и природни кътчета като Яйлата, Тюленово, нос Агалина и Маслен нос, от чиито прекрасни скали се разкрива божествена гледка към безкрайното море. Все още има и девствени плажове като Паша дере, Кара дере, Корал, Липите и др., където да съчетаем насладата от природата с основното лятно занимание - плажуването.

Водни спортове

Не става въпрос за обикновено каране на джет, което трае само няколко минути, а за истинско морско преживяване. Не е трудно да се открият възможности за водолазно гмуркане и шнорхелиг. За гмуркане има страхотни дестинации – едни от най-добрите са Тюленово, където има множество подводни пещери, и Маслен нос, където можете да се натъкнете на останки от потънали кораби. В последните години все повече хора се посветиха на създаването на възможности за каране на уиндсърф и кайтсърф, за които по Черно море има отлични условия през по-голямата част от времето. Школи за начинаещи и центрове за наемане на екипировка има по по-голямата част от крайбрежието ни. Единственото, което трябва да направите е да проверите в Интернет дали, там, където ще летувате или наблизо, се предлагат такива услуги.

Разходки по вода

Отдавна кометите отсъстват от нашето крайбрежие, но на места се предлагат най-различни възможности за плаване по вода, включващи дори морски пикници, вечери, риболов и гмуркане. Също така има и разходки по реките, вливащи се в Черно море - например по Камчия, Ропотамо или Велека. Можете да си наемете лодка, яхта или катамаран за определено време и да отплавате по избран от вас маршрут. Честа практика е наемането на лодка от Приморско, с която да се отиде до мидения плаж на Маслен нос, до което достъпът по суша е много труден. Самият плаж обаче е като късче от рая – запазена природа и кристална вода. А на него има едно малко заведение с прясна и вкусна риба.

Интересна дестинация е остров Св. Анастасия в бургаския залив, на който през годините е имало манастир, а по-късно и затвор, както и остров Св. Иван до Созопол, на който има останки от тракийско селище и средновековен манастир. На него се намира най-голямата колония на средиземноморски жълтокраки чайки в България. До Св. Анастасия има редовна връзка със сушата. На самия остров има ресторант и стаи за нощувка. На Св. Иван обаче е по-диво. Не винаги има организирани плавания до острова и често трябва да се търсят услугите на местните лодкари и рибари на созополското пристанище. Също така няма никакви услуги на него и при посещение е добре да сте запасени с вода и храна.

Време за изкуство

Има и от това по Черноморието и то не малко. Още в началото на юни традиционно във Варна се провежда Международният театрален фестивал „Варненско лято“, на който са селектирани едни от най-добрите представления на българските театри за изминалия сезон, както и гостуващи от чужбина. По-късно, през юли, се провежда и едноименния музикален фестивал в Морската столица.

В края на лятото също има какво да очакваме. Пак във Варна ще се проведе от 27 август до 5 септември Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“. В Созопол от 30 август до 6 септември ще се проведат Празниците на изкуствата „Аполония“, на които има за всеки по нещо – театър, кино, литература, музика и уъркшопи.

Подготвили сме ви и едно бонус събитие. От 16 август до края на септември в Бургас ще гостува изложбата „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“. Тя представлява фотографии на журналиста и фотограф Иван Бакалов, който е запечатал скулптора Георги Чапкънов в моментите, в които е погълнат от творческо вдъхновение. Изложбата ще бъде достъпна във филиала на УниКредит Булбанк на ул. Александровска, 22.


Този кратък списък не претендира, че съдържа всичко, което може да видите и изживеете по българското Черноморие. Въпреки това той може да ви даде вдъхновение и насока към безчет други занимания по морето, с които да изживеете пълноценно оставащата половина от лято 2021.


Калоян Гуглев

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Калоян е стажант в управление „Връзки с обществеността и комуникации“. Знае, че човек не се ражда научен, но вярва, че винаги трябва да се усъвършенства. Обича природата и затова често прекарва свободното си време сред нея с приятелите си. Обича лятото, защото тогава може да се гмурка в морето.

Lbmpzbo/HvhmfwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Калоян Гуглев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни