5 причини да предпочетем стълбите пред асансьора

5 причини да предпочетем стълбите пред асансьора

По колко време отделяте на ден за някаква физическа активност? Ако работите в офис, вероятно по цял ден седите пред компютъра. Има толкова много за вършене, че е  възможно да пропуснете обяда дори. Сутринта минава в приготовления, вечерта е време за семейството и личните интереси. Кога тогава да намерим време за движение или упражнения? Добрата новина е, че има много лесен начин да се раздвижим – не изисква допълнително време, нито някакви специални условия, достъпен е за всички и е съвсем безплатен. Това е да се качваме по стълбите, вместо да използваме асансьора.

Ето и още 5 причини да предпочетем стълбищата:

  1. Всеки път, когато се качваме по стълбите подобряваме състоянието на белите си дробове, сърцето и сърдечно-съдовата система. Дробовете ни са способни да поемат повече кислород, който да достига до мускулните влакна. Това подобрява цялостното ни физическо състояние и издръжливостта.
  2. Движението от своя страна подобрява оросяването на мозъка, което води до по-добрата му дейност.
  3. Всяка физическа активност води до производство на ендорфини. В резултат ще се почувствате по-спокойни и щастливи.
  4. Пести време – вместо да си хабим времето чакайки асансьора, качването по стълбите може да го спести.
  5. Изкачването на стълби по няколко пъти на ден със спокойно темпо може да изгори над 200 калории дневно, което също не е за пренебрегване. Но може да се превърне и в много интензивна кардио тренировка, която да замени нуждата от закупуване на какъвто и да е кардио уред вкъщи или ходенето във фитнеса.

За да има максимален ефект започнете с 5 минути, за да дадете време на тялото си да свикне с натоварването. Можете да увеличавате с по 1 минута на ден, докато достигнете 30 минути. Важно е да се редуват изкачване и слизане, за да може тялото да си почива активно. Ако се изморявате бързо, изберете по-малък брой етажи. За по-голям интензитет – изкачвайте през едно стъпало, но слизайте, като стъпвате на всяко стъпало, за да не се подхлъзнете или стъпите накриво. Ако тежестта на тялото се поема от петата, то се натоварва повече мускулатурата на седалището и в много по-малка степен ставите на коленете. Препоръчително е да не се използват перилата. При сърдечно-съдови заболявания, проблеми със ставите и коленете, изкачването на стълби задължително трябва да е съгласувано с лекар.

Бонус полза: стимулира желанието да се опитат и други здравословни навици.

Направи първата стъпка. Лесно е!


Виктория Кулина

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Бранд експерт

Виктория Кулина е Бранд експерт в УниКредит Булбанк. Работата й е динамична и е свързана с разнообразни проекти в областта на бранд мениджмънта и маркетинга. Стреми се да получава нови знания и търси предизвикателства. Обича времето с любимите си хора, пролетта и хубавата храна.

Wjlupsjzb/LvmjobAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Виктория Кулина


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни