Полезни съвети #ЗаВажнитеНеща в началото на кариерата

Полезни съвети #ЗаВажнитеНеща в началото на кариерата
  • 04 март 2019
  • 1187

Първата работа със сигурност дава посока на кариерното развитие през целия ви професионален живот. Затова е важно да стартирате на подходящото за вас място, където да допринасяте с качества и знания, но и да надграждате умения в желаната от вас сфера. Как да се справите успешно с първите стъпки по пътя на успеха? Ето няколко полезни съвета:

Преди да кандидатствате

Ако сте все още студенти и сте решили, че е дошъл моментът да си намерите сериозна работа, трябва да имате ясна идея в каква посока искате да се развивате.  Проучете добре пазара на труда, запознайте се с различните компании, опознайте бизнеса и целите им и си задайте въпросите: „За коя от тези компании ще ми бъде най-интересно да работя и отговаря ли тя на моите представи за работна среда?“. Избирайки бъдещия си работодател, се водете от качествата и знанията, които притежавате и къде ще можете да ги приложите. Старайте се работата, за която ще кандидатствате да се доближава максимално до интересите, които имате. Подчертайте тези свои предимства в CV и мотивационно писмо. 

Интервюто

Първата стъпка вече е факт и сте поканени на интервю. Супер! Запазете пълната радост и вълнението си за след срещата. Сега е моментът, в който да положите старание и преди интервюто да свършите доста работа – а именно да проучите няколко неща:

  • С какво точно се занимава компанията, където сте поканени на интервю? Какви продукти или услуги предлага? Ако има сайт – разгледайте го и се информирайте за различни награди, партньорства и бъдещи цели, които има компанията.
  • Кои са лицата на компанията? Добре е да сте запознати с хората, които са част от управлението ѝ.
  • С кого ще бъде интервюто ви и как ще мине то? Помислете за силните и слабите си страни и с какво вашите знания и качества биха били полезни за успешното развитие на фирмата. Обмислете внимателно какви въпроси имате относно длъжността, която ще заемате и не забравяйте да ги зададете. Важно е да бъдете уверени и да покажете, че сте дисциплинирани и имате готовност да се учите и развивате заедно с екипа, към който ще се присъедините.

Първият работен ден… и всеки следващ

Първите неща обикновено оставят сладки спомени за цял живот. Новите ви колеги също ще запомнят първото ви появяване сред тях. Затова се постарайте да сте облечени подходящо за средата, в която ще работите и бъдете точни, позитивни и контактни. Първата ви работа и съответно заплата, ще ви направят самостоятелни и отговорни и това със сигурност си заслужава да се отпразнува. Важно е да се научите да правите сметка на месечния си бюджет, за да бъдете самостоятелни и финансово сигурни.

Научете се и да спестявате. Още от първата заплата започнете да заделяте малки суми, които няма да направят съществена разлика в качеството ви на живот през месеца, но ще имат огромен ефект след няколко години. Защото важните неща в живота ви едва сега започват и големите покупки предстоят (като да си купите нова кола, собствен дом или да обиколите света). Бъдете подготвени и се старайте винаги да изпреварвате себе си.

 

 


Антоанета Богданова

Корпоративни, ключови и международни клиенти

Мениджър Корпоративни клиенти

Антоанета Богданова е Мениджър Корпоративни клиенти в УниКредит Факторинг. Има опит в банковата сфера над 18 години, като е заемала различни длъжности в няколко големи български банки, включително и УниКредит Булбанк. В работата си най-много харесва възможността да контактува с хора от различни сфери на дейност и да спомага за намирането на решения за техния бизнес. Свободното си време посвещава на любимите си хора.

Boupbofub/CphebopwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Антоанета Богданова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни