Има ли живот извън „клетката“? Или как да направите място за важните неща в живота извън офиса - Част 1

Има ли живот извън „клетката“? Или как да направите място за важните неща в живота извън офиса - Част 1

*Направете теста по-долу и разберете кои са вашите силни и слаби страни и как да работите над тях.

Наскоро ми попадна един материал от Harvard Business Review (HBR) посветен на баланса между личния и професионалния живот. Темата е изключително актуална и е една от най-обсъжданите в световен мащаб. Големите организации определят като приоритет развитието на техните служители и постигането на хармония между офис средата и животът извън нея. От края на миналата година мениджърите в УниКредит също активно насърчават работещите в компанията да търсят баланса между личния и професионалния си живот.

Те смятат, че качеството на живот зависи от точния баланс, но как да го намерим?

Ако помните, в първите години на една от частните телевизии в България, всяка вечер вървеше едно предаване с водещ Робин Кафалиев - „Най-смешните животни на планетата“. Едно забавно видео с хамстер от това предаване ми изникна в съзнанието докато четях материала от HBR.

Хамстерът въртеше колело, обичайно ежедневно действие, както ние хората вършим ежедневните си задачи. В един момент се появяваше надпис „Има ли живот извън клетката… “ и екранът ставаше черен. В следващия момент колелото в клетката се въртеше само, а в решетките й имаше силует на хамстер…

Някак си този хамстер много ми напомни на нас, хората. Забързани в ежедневните си задачи и напрегнатия начин на живеене, някак все по трудно ни е да гледаме отвъд „клетката“ и да балансираме между професионалния и личния живот.

В изследването си, авторите от HBR, споменават, че колкото и отдаден да е на работата си човек, колкото и дълбоко потопен да е в ежедневните офис задачи, идва момент, в който прегаря (т.нар. burn out). Ако червената лампичка на вашата кариера светне, определено имате нужда от промяна.

Поддържането на хармония между личния и професионален живот е предизвикателство за хората и техните организации. Неспирните работни ангажименти, в съчетание с изискванията на нашия личен живот и социален натиск да бъдем отдадени само върху едно нещо означава, че трябва да се научим как да жонглираме, така че да оправдаем различните очакванията, които идват с тях.

Не можем да пренебрегнем факта, че ние сме различни хора, с различни умения, различни цели и приоритети. Възприемаме света по различен начин и управляваме животите си различно. За едни е важно да постигнат пика в кариера си, да се отдадат на учене и постигане на професионални успехи. За други работата отстъпва място на семейството, децата и дома. Голям процент от хората искат да притежават и двете. Да умеят, да съчетават офис постиженията си с това, да носят титлата „Най-добър родител“.

Преди да се научим, да балансираме, може би трябва да дефинираме кои са нашите приоритети и кое надделява – личният или професионалният живот.

Определете вашите като направите този кратък тест.


Тест: Умеете ли да балансирате между личния и професионалния живот?

Първи ден на нова позиция/работно място и от детската градина на детето ви се обаждат, че е болно и трябва да го вземете. вие:

А. Извинявате се и тръгвате веднага
Б. Обаждате се на партньора и буквално го задължавате той да отиде
В. Проверявате възможностите някои близък да го вземе и ако няма кой се извинявате и тръгвате

Уговорили сте се да се видите със стара приятелка, която живее в чужбина. Шефът ви моли да останете и да обсъдите презентация след работа. вие:

А. Съгласявате се и отменяте уговорката
Б. Съгласявате се и се обаждате на приятелката си, за да й кажете, че малко ще закъснеете
В. Молите го да избере друг ден за презентацията

Имате среща за обяд, но точно преди да излезете шефът ви се обажда и с необичаен тон ви вика в офиса, вие:

А. Отивате с ясното съзнание, че ще Ви мъмрят
Б. Питате може ли след обяд да отидете и чакате позволение
В. Казвате, че вече сте излезли за обяд и ще минете като се върнете

Детето ви има представление в училище и след работа трябва да отидете да го гледате с вашия партньор. След работа обаче се налага да останете с час повече, защото утре е крайният срок за дадена задача. вие:

А. Оставате, нали партньорът ви ще отиде
Б. Молите колегите да ви покрият и изчезвате
В. Казвате, че ще поработите вечерта при нужда и отивате на представлението на детето ви

Планирате да отидете на море, но сте забравили да кажете на шефа по-рано. Дни преди да излезете отпуска се сещате и споменавате. След забележка, че отпуската Ви няма да бъде одобрена, вие:

А. Извинявате се и се отказвате, в крайна сметка не сте казали навреме.
Б. Извинявате се и се опитвате да потушите нещата, като настоявате, че трябва да отидете.

В. Настоявате докато отпуската ви не бъде одобрена.

 

Определете коя от буквите в теста (А, Б или В) най-често се препокрива с  вашето мнение и вижте какво показва това за вас по-надолу.

Най-много А – Вечно търсещият баланс

Вие сте човек, който се опитва да угоди и вечно носи лека несигурност в себе си. Не се притеснявайте, да намерите баланс не е никак лесно, но ние имаме конкретни препоръки за вас, които ще ви помогнат да станете по-уверени и по-щастливи, както у дома, така и на работа. Ще ги откриете във втората част на текста, която ще бъде публикувана следващата седмица.

Най-много Б – Добрият небалансьор

Вие сте човекът, който е много добър, но само в една роля. Ако вашият приоритет е работата, вие сте наистина добри в нея, ако пък е семейството, то сте идеалният родител и партньор. Трябва обаче да се опитвате да сте и двете, разбира се с лек превес. Вижте как да го постигнете във втората част на текста, която ще бъде публикувана следващата седмица.

Най-много В – Точният баланьор

Вие много бързо решавате кога кое е приоритет за вас. Балансирате с лекота, както в работата, така и в личния живот, но понякога прибягвате към малко нечестни тактики. Вижте как да ги избегнете във втората част на текста, която ще бъде публикувана следващата седмица.

 


Аделина Пеева

„Връзки с обществеността и комуникации“

Старши мениджър спонсорства и събития

Аделина Пеева е Старши мениджър спонсорства и събития в УниКредит Булбанк. Работата и интересите й са свързани с управленията на събития, CSR, комуникации и лайфстайл. В рамките на УниКредит е работила по различни проекти на местно и групово ниво – вътрешнобанкови събития, културни, спортни и бизнес инициативи и др.

Завършила е „Връзки с обществеността“ и „Рекламен мениджмънт“ в НБУ и „Вътрешно-политическа журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.Обожава да пътува и да открива нови места и хора. Обича времето, споделено със семейството и приятелите, както и да експериментира   в кухнята.

Befmjob/QffwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Аделина Пеева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни