5 ценни съвета при развиването на успешен бизнес

5 ценни съвета при развиването на успешен бизнес

Тенденцията през годините показва, че все повече са хората, които се отказват от корпоративния живот и се захващат със собствен бизнес. Все повече са тези, които имат кураж, сили и смелост да излязат от зоната на комфорт и да се гмурнат в дълбокото и неизвестното. Самата аз съм си мислила, че ще дойде ден, когато също ще направя крачка към осъществяването на нещо мое, което да развия.

Истината обаче е, че освен хъс и ентусиазъм, са нужни голяма доза търпение, добро планиране и отчетност.

Ето защо ако обмисляте реализирането на една дълго отлагана мечта или просто искате да замените офис средата с друго място, прочетете следващите редове - могат да ви бъдат полезни.

Обръщайте внимание на дребните детайли.

Както се казва в една българска поговорка „Малките камъни обръщат колата“. Винаги имайте едно на ум и дръжте под око всичко, свързано с дейността на бизнеса ви. Не пренебрегвайте дребните детайли – те правят най-голямо впечатление на клиентите и се забелязват най-често.

Вярвайте си и бъдете постоянни

Бъдете положително настроени. Отношението ви към това, което правите и към хората, на които го предлагате е от решаващо значение. Гледайте на бизнеса си като на малко растение – с много позитивност и любов. Колкото по-добре го обгрижвате, толкова повече плодове ще берете след година.

Клиентът е най-важен

Колкото и клиширано да звучи – истина е. Клиентът е най-важен. Основната ви цел не е да осъществите приходи бързо, a уверено и постепенно да спечелите доверието и вниманието на клиентите. Именно техните нужди и интереси са ключът към вашия успех.

Не подценавайте конкуренцията

Не пренебрегвайте конкурентите си. В наши дни пазарът е изключително пренаситен и за да сте на гребена на вълната, е нужно да бъдете гъвкави и креативни. Да създавате иновативни начини, с които да представяте вашата услуга по конкурентен и интересен начин.

Бюджетът?!

Винаги мислете за бюджета. Не само в частта с приходите. Внимателно следете разходите, които правите ежемесечно за бизнеса си. Къде, колко и за какво са най-големите ви пера. Кое е най-печелившото ви такова. По този начин ще получите реалистична представа за това как се развива вашият бизнес.

Когато ви е най-трудно (със сигурнос ще има не малко такива дни), винаги се сещайте за двата най-практични съвета на американския бизнесмен и мултимилионер Уорън Бъфет, успял да постигне „американската мечта“, благодарение на собствения си усет.

  • Инвестирай в собствените си знания и възможности, а не в непозната за теб сфера, в която нямаш никакъв опит.
  • Инвестирай в добрия екип, защото колкото и да е добър бизнесът, няма да се развие успешно, ако екипът не действа единно.

 

И не забравяйте – каквото и да правите го правете със сърцето си.


* Идеята за материала е почерпена от провелият се днес семинар на един от най-добрите бизнес лектори в света - Брайън Трейси – „Психология на продажбите“.

Аделина Пеева

„Връзки с обществеността и комуникации“

Старши мениджър спонсорства и събития

Аделина Пеева е Старши мениджър спонсорства и събития в УниКредит Булбанк. Работата и интересите й са свързани с управленията на събития, CSR, комуникации и лайфстайл. В рамките на УниКредит е работила по различни проекти на местно и групово ниво – вътрешнобанкови събития, културни, спортни и бизнес инициативи и др.

Завършила е „Връзки с обществеността“ и „Рекламен мениджмънт“ в НБУ и „Вътрешно-политическа журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.Обожава да пътува и да открива нови места и хора. Обича времето, споделено със семейството и приятелите, както и да експериментира   в кухнята.

Befmjob/QffwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Аделина Пеева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни