Приказна икономика

Приказна икономика

Всички знаем, че колкото повече се отдалечаваме от  детството, магията му започва да се изпарява от ежедневието под натиска на отговорностите, заливащи ни в личен и професионален план. Малко по малко вълшебните дворци и говорещите животни отстъпват сцената на плащания по кредити и осигуровки.

Всичко това може да изглежда стряскащо, ако тепърва излизате от училище и стъпвате в света на възрастните. Или пък сте родител, който иска да обясни на децата си какво представлява икономиката, без да ги умори от скука.

Без паника! В критични за въображението моменти като тези на помощ идват любимите детски приказки. Те са чудесен източник на мъдрост, поднесена по развлекателен начин. Подбрахме няколко приказки, от които можем да научим ценни  уроци за икономиката.

Мъдро е да се погрижиш предварително за тежки времена.

Спомняте ли си „Щурецът и мравката“? Цяло лято щурецът си свирукал и се излежавал на сянка, чудейки се защо мравките не спират да пренасят семена към къщурката си под жаркото слънце. Дошла зимата и щурецът умирал от глад. Почукал на вратата на мравуняка и помолил мравките за малко храна. Мравката отвърнала:

- Ние се трудихме здраво цяло лято, за да съберем храна за зимата, а ти какво правеше?

- Бях зает да си свирукам – оправдал се щурецът, замръзвайки.

- Тогава посвири за нас.  Време е да си заслужиш храната.

Наистина мъдро е да се трудиш и да спестяваш. Спестяването винаги е от полза, особено ако започнем още в началото на кариерата си. Добра идея е да си направим спестовен план, където част от заплатата, например 10%, да се съхранява автоматично. Добрите банки предлагат подобни спестовни планове. Ако се намирате в разгара на финансовото лято, като щурецът от приказката, тази дейност може да ви се струва абсурдна. Но ако сме научили нещо от мравките в приказката, то е че „зимата идва“, както ни напомнят постоянно в култовия сериал „Игра на Тронове“.  Ето защо е добре да имате малко спестени „семенца“, за всеки случай.

Не пропускайте добри  възможности в преследване на по-голямата цел

Имало едно време мъж и жена, които се изхранвали, отглеждайки гъски. Един ден в двора им се появила нова гъска. На идната сутрин намерили под новата гъската златно яйце. Мъжът и жената много се зарадвали, а гъската всеки ден ги дарявала с по едно златно яйце. Фермерите продавали яйцата и постепенно забогатели. Парите ги направили алчни и решили, че вече не е достатъчно само по едно яйце на ден. Затова убили гъската, за да извадят всичките златни яйца наведнъж. За тяхна голяма изненада, отвътре гъската била съвсем обикновена. Но вече нямало кой да им носи златни яйца. Познахте ли в историята приказката за гъската, която снася златни яйца?

 Разумен ход е да си набавим пасивен доход. Това е доход, който не изисква активно управление от ваша страна. Най-простият пример е депозит в банка или инвестиционен план, при който вложеният капитал може да ни донесе допълнителни дивиденти. Това е страхотно, но в случай, че нямате толкова голяма гъска, която да снася златни яйца, можете да обърнете поглед към интернет и възможностите за печалба, които той предлага.

Ако обичате да снимате или рисувате, можете да печелите от творенията си в интернет банка за изображения. В тези сайтове снимките ви се продават автоматично, като вие получавате процент от продажбата. Дори не е необходимо да имате скъп фотоапарат, камерите на повечето смартфони вече покриват изискванията за качество на сайтовете.

Друг начин с малко усилия да си набавите постоянен пасивен доход чрез интернет е да започнете да пишете в блог по любима тема. Изключително лесно е да направите безплатен уебсайт с платформи като Wix.com. За целта не трябва да сте компютърен гений, тъй като платформите са изключително интуитивни. Интернет отваря границите на читателския пазар, така че всяка тема, по която пишете ще намери читатели. Ако сте успешни и блогът ви добие популярност, можете да спечелите от него. Тези методи може и да не ви направят милионери,  но не забравяйте поуката от приказката с гъската.

Богатството трябва да бъде използвано мъдро.

Имало едно време един богат търговец, който смятал, че на света няма нищо по-красиво от златото. Един ден отишъл при златаря и обменил жълтиците си за едно огромно златно кюлче. Тъй като не искал някой да му го открадне, го заровил в двора на къщата си, ала всяка вечер го изравял, за да му се любува. Веднъж един крадец минавал случайно покрай къщата на търговеца и видял къде заравя кюлчето. Изчакал търговеца да заспи, изровил го и избягал. На следващата вечер отишъл търговецът да изрови кюлчето си, но златото го нямало. Търговецът започнал да се вайка, съседът му го дочул и попитал какво става. Търговецът разказал как го обрали, а съседът се засмял и казал:

- Щом не си го използвал за нищо друго това златно кюлче, зарови един камък. Пък си го изравяй всяка вечер, да му се радваш.

Това е приказката за Богатият търговец и златното кюлче. Добрите инвестиции са идеален начин да увеличим и запазим богатството си. Но не бива да се обезкуражаваме, ако инвестициите ни не потръгнат. От неуспехите си можем само да се учим.

Премеждията на приказните герои са безценен извор на мъдрост, която може да бъде оценена от малки и големи. И въпреки че приказките са едно добро начало, в света на финансите е добре да потърсиш доказан и сигурен съветник. Например Финансовият съветник на УниКредит Булбанк. Така че, не спирайте да учите и да се информирате за новостите, които предлага пазарът, и възможностите, предоставени от развиващите се технологии. И не забравяйте понякога да се връщате към нещата, които са ви носили радост като малки, никога не знаете какво ново ще отриете в тях.


Александър Георгиев

Връзки с обществеността и комуникации

Стажант

Bmfltboefs/HfpshjfwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Александър Георгиев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни