Как да изберем мечтания нов дом?

Как да изберем мечтания нов дом?

В списъка със задачи на повечето от нас стои покупката и нанасянето в бленувания нов дом. Разбира се, това е решение, което не се взима от днес за утре. Е, може и да се е случвало на някои ентусиасти, но за повечето хора това е голяма крачка, която е едновременно вълнуваща и напрегната.

Именно затова, когато наближи моментът, започваме голямото питане (по-голямо и от въпроса къде ще сме на Нова година) – към мама, която винаги знае най-добре, към колегата, който наскоро се нанесе в нов дом и към онзи познат на познатата, който беше брокер за кратко време.

За да сме спокойни, че познаваме всички подводни камъчета в бизнеса с недвижими имоти, често прибягваме и до собствено разследване, в което включваме съседите и портиера на имота, който разглеждаме. Така се информираме от първоизточника колко често например спират тока и водата и кой евентуално ще ни краде пощата. Вярно, може да бъдем сватосани от домоуправителката за младежа от 5-тия етаж, който по нейни думи е много свястно момче, но и това може да бъде полезна информация. Кой знае?

За да извлечете максимума от бъдещата покупка, ще ви дадем някои полезни съвети, с които да улесните живота си по време на търсенето.

7 съвета как да изберете мечтания дом

Направете списък, с който лесно да определите задължителните неща, които искате да присъстват в новото ви жилище или в близост до него. Отпечатайте копието и то ще ви помогне да се абстрахирате от всички емоции, които ще ви атакуват по време и след огледите. Така, ако се влюбите от пръв поглед в някой имот, а отметките в списъка са твърде малко, това ясно ще ви покаже, че този имот не е за вас и няма смисъл да се измъчвате с излишни мисли.

Помислете и за всички разходи, когато бюджетирате покуката на новия си дом! Основна грешка на повечето бъдещи новодомци е, че мислят само за цената на имота и предстоящите вноски и лихва по евентуалния кредит. Това обаче не е всичко! Не забравяйте ремонта - почти винаги е нужен освежителен, който също не е никак евтин. Нали не сте забравили и за разходите по придобиването като нотариални такси, комисиони за брокера, местен данък и други?

Пипнете всичко в жилището. Буквално включвайте и изключвайте лампи, отваряйте прозорци и врати и дори си налейте чаша вода. Може да ви звучи смешно, но е важно да знаете всичко. Покупката на дом е една от най-сериозните стъпки и трябва да научите всички възможни проблеми предварително, за да се ориентирате какви средства ще са ви необходими, за да ги поправите.

Използвайте калкулатор. Онлайн калкулатор. Той ще бъде ваш пръв приятел, защото е инструмент, които ви помага да разберете колко точно можете да си позволите при различни цени на дома, сценарии за авансови плащания и лихвен процент.

Мислете дългосрочно! Не само за покупка, но и за препродажба. Планирате ли да имате деца? Ще се грижите ли за възрастни роднини? Ако пък планирате да живеете в първия си дом само за няколко години, опитайте се да дефинирате коя ще бъде вашата целева аудитория, когато дойде време да продадете имота.

Въведете ред в документите си! Когато кандидатствате за жилищен кредит, ще трябва да предоставите на своята банка редица финансови документи. А за усвояването на кредита ще са ви необходими също един набор от удостоверения. Съветът ни е да използвате списъци – не един, а даже два! Бързо и лесно ще си отбелязвате какво още трябва да приготвите.

Просто усетете жилището! Когато намерите точното жилище, бъдете сигурни, че веднага ще се почувствате у дома.


Камелия Димитрова

"Бизнес комуникации"

специалист "Дигитален маркетинг"

Lbnfmjb/EjnjuspwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Камелия Димитрова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни