С книга през лятото: Левон Хампарцумян

С книга през лятото: Левон Хампарцумян

Как разпуска един банкер, когато времето забави своя ход, а ваканционното настроение вземе превес над работните ангажименти? Август е най-подходящият момент за подобно „бягство“ от динамиката на ежедневието, а книгата, оказва се, е универсален спътник по време на ваканцията. В разгара на лятото попитахме топ мениджъри в УниКредит Булбанк какъв е техният избор за лятно четиво. Вижте повече:

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС

Отскоро съм почитател на Ювал Ноа Харари, историк и професор в Hebrew University в Йерусалим. Харари изследва развитието на „homo sapiens“, разумния човек – как той достига до наши дни, какво е неговото бъдеще като биологичен вид. Каква е най-съществената разлика между човека и животните, как са се развили хората през вековете, станали ли са по-щастливи с течение на годините?

Бих препоръчал двете му книги за историята на човечеството: "Sapiens: A Brief History of Humankind" и "Homo Deus: A Brief History of Tomorrow". Първата излиза първо на иврит, а след това и на английски език през 2014 и вече е преведена на над 30 езика. Тя изследва историята на човешкия вид – от зората на Homo Sapiens през Каменната ера, до днешните технологични дни на 21-и век. Любопитно е, че преди 2 години създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг я включи в годишното си книжно предизвикателство, препоръчвайки я на последователите си като един от най-значимите исторически разкази за човешката цивилизация.

Друга книга, която привлече вниманието ми, макар и доста по-стара, е „Сун Дзъ изкуството на войната за мениджъри“ на Джералд Майкълсън. Тя предлага необичайна интерпретация на най-значимия труд от китайския философ Сун Дзъ, отнесена към бизнеса, лидерството и мениджмънта.

"Sapiens: A Brief History of Humankind" е издадена на български език под името „Sapiens: Кратка история на човечеството“ от изд. „Изток-Запад“ (2016 г.)

„Сун Дзъ изкуството на войната за мениджъри“ на Джералд Майкълсън е издадена у нас през 2002 г. от изд. „Обсидиан“.

Вижте избора за лятно четиво на Любослава Урам, директор „Глобално банково обслужване“, и Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни