От серията „Финанси за нефинансисти“: Лесни решения за чести грешки в управлението на парите

От серията „Финанси за нефинансисти“: Лесни решения за чести грешки в управлението на парите
  • 02 март 2016
  • 2191

Cпоред експерти управлението на парите, спестяването и харченето са класически примери за неравностойната битка между настоящото и бъдещото аз. Същата библейска битка на малкия Давид (бъдещото аз) срещу великана Голиат (сегашното) се разиграва у всеки човек и когато стане дума за отслабване, правенето на повече физически упражнения и всяка форма за спестяване от днешно потребление и инвестирането в едно бъдещо по-красиво, здраво и финансово обезпечено аз.

Сегашното аз е силно по голиатски, то героично повдига донътите с ръка към устата ни, купува си огромен телевизор за хола и не знае “къде отидоха онези 20 лева”, а бъдещото аз няма адвокат и бива пренебрегвано заради приказката “след 20 години я камилата, я камиларят”. Канадският учен, писател и журналист Малкълм Гладуел наскоро даде интересна интерпретация на историята на Давид и Голиат.

Според него победата на Давид съвсем не е случайна. Неговите оръжия за победата са знанията, уменията и бързината. Представяме ви шест лесни решения, които ще ви помогнат за постигането на дългосрочна убедителна победа при управлението на личните финанси.

Разберете точно колко печелите и харчите

Повечето хора имат само обща представа за това колко пари влизат и излизат за месец в банковата им сметка. Ако го знаете с повече точност, с малко усилия можете да подобрите финансовото си състояние. Един вариант е по съвета на баба да извадите добрия стар бакалски тефтер и да си записвате чинно с молива за какво и колко плащате. В УниКредит Булбанк ще ви дадат по-лесно решение: вземете безплатното интернет или мобилно банкиране и просто въведете там сметката на картата, на която получавате заплатата си и с която плащате за кафето, за обяда с колеги, за питието след работа с приятели... Така няма да има нужда да записвате непрекъснато какво влиза и излиза по сметката. Всичко е автоматично и може да се проверява по всяко време. Гарантирано в края на месеца ще знаете “абе къде отидоха онези 30, 40, 50 лева”.

Платете първо на себе си

Покрай плащанията за кабелната, интернета, вноската за телефона, телевизора или тока, първото правило в управлението на личния бюджет лесно се забравя. А то е - за да имате спестявания и инвестиции, от всеки получен приход платете първо на себе си. Най-добре е определената сума - 10, 30, 1000 лева - според възможностите, никога да не достига до портфейла ви, а да бъде отклонена автоматично в спестовен план или в отделна сметка. Мит е, че за един спестовен план трябва голяма сума. Спестовният план на Pioneer Investments например, който се предлага в България, можете да започнете с 20 евро на месец.

Вижте бъдещето си - без врачки и гадатели

Според английския учен Дерек Парфид от Оксфордския университет на хората им липсва въображение да вярват или да си представят, че ще остареят. Това обяснява защо много малко хора мислят за периода след пенсионирането си и как ще живеят тогава. С фундаменталния принцип: колкото по-рано, толкова по-добре, в много западни университети финансови консултанти питат младите хора още от студентската скамейка: “С колко пари искате да разполагате, след като се пенсионирате?”. След което нагледно им показват как трябва да управляват парите си, за да го постигнат. Много хора смятат погрешно, че една такава консултация е нещо скъпо и непостижимо. На zlatnigodini.bg човек може да види веднага каква пенсия би получавал при настоящото си ниво на доход и години и да получи безплатен съвет как да управлява парите си, за да постигне желания доход.

Не всички яйца в една кошница

Важно е да се знае, че навиците за спестяване и за инвестиции, както и склонността за поемане на рискове се променят с времето. Добър финансов консултант може да предложи решения в зависимост от всички тези фактори. Стар еврейски принцип е спестяванията и инвестициите да бъдат разделени на три, което важи и днес при управлението на активите: една трета в недвижими имоти, една трета в резерви или по-бързоликвидни активи като депозити и др. и една трета в бизнес - например в акции на публично търгувани компании и др.

Опознайте добре финансовия си партньор

Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян беше казал веднъж, че банка трябва да се избира както се избира брачен партньор. Без значение дали човек работи с финансова или нефинансова институция, или с независими експерти, преди да приеме услугите им, е добре да положи усилия да ги опознае добре - как се управляват, репутация на мениджмънта, склонността им за поемане на риск, рейтинги и др.

Питайте професионалист

Наскоро ми попадна снимка от един лекарски кабинет: “Гугъл” не издава дипломи за доктори”. Истината е, че за зъболекари, архитекти и банкери - също. Един приятел, на когото разказвах как филиалите на бъдещето на УниКредит Булбанк приличат на симпатични кафе-барове с високите си маси и безплатния wi-fi, ми призна: “Не знам за филиалите ви от бъдещето, но в банковите клонове все още ми е като на зъболекар - студено и притеснено.” Ако все още мисли така, човек може да започне с професионалния онлайн съветникyourfinancialadvisor.bg. Там може да намери безплатни и професионални финансови съвети, например за покупка на нов дом, пътуване, нов автомобил, за спестявания, инвестиции или друго. В зависимост от посочените предпочитания от клиента съветникът изготвя персонално финансово предложение. При интерес клиентът може да се възползва от офертата по един от следните начини - чрез онлайн заявка, обаждане от кол центъра или среща в удобен филиал на УниКредит Булбанк.

“Финанси за нефинансисти”е серия от публикации на банката с кратки практични и лесни за изпълнение съвети за добро управление на личните финанси, оптимизиране на разходите и прецизно планиране на семейния бюджет. Едноименната поредица стартира в края на миналата година вблога на “УниКредит Булбанк”, където продължава и сега.


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни