Иновации и кариерно развитие в „Моята банка на бъдещето“

Иновации и кариерно развитие в „Моята банка на бъдещето“

Да планираш кариерата си в епоха на технологичен бум е трудна задача, не само защото предполага вземане на решение за бъдещето въз основа на наличната информация от настоящето, но и заради неочакваните промени в бизнес средата, които иновациите налагат.

Автоматизирането на много процеси неизбежно ще доведе до изчезването или трансформирането на определени професии, които са част от ежедневието ни днес. Редица прогнози сочат, че в скоро време няма да има професии като водещ и оператор на телевизионни новини и тяхното място ще бъде заето от роботи и автоматизирана техника.

Технологичното развитие отваря множество въпроси и пред служителите в традиционните издателства и библиотеките. Дебатите между любителите на хартията и почитателите на електронните устройства за четене все още не излъчват категоричен победител, но определено се засилва тенденцията към дигитализиране на книгите, а това вече променя работата на свързаните с тях професии.

Банкирането обаче се вписва доста успешно в перспективата на развитие, която технологиите задават. Доказателствата в тази посока са най-малко две:

• Парите и разплащанията ще са част от нашия живот и в бъдеще. Дискусиите около това дали доларът ще остане водеща резервна валута, дали биткойните ще се утвърдят като форма за разплащане и дали банкнотите ще останат в историята не променят този факт.

• Мобилните приложения за банкиране стават все по-популярни и лесни за употреба - основно защото пестят време.

В този смисъл, предимствата за планиране на кариера в банковата сфера са добра отправна точка за размисъл на младежите, които сега излизат на пазара на труда. В предишни публикации в блога ви разказахме няколко предимства на професията „банкер“, както и на ИТ кариерата в банка. При всички случаи технологиите ще продължат да бъдат неразделна част от всяка една позиция в тази област.

Работата с технологии в банковата сфера предполага отговорност и възможност за оставяне на сериозна следа в бизнеса. За разлика от разработването на приложения за свободното време и забавление, при банковия бизнес, освен удобството, лесния достъп и атрактивната визия, голяма тежест има и въпросът за сигурността. Това предполага наличието на личностни характеристики като отговорност, упоритост и амбиция за постижения с отзвук в дългосрочен план.

Сред основните препоръки към образованието днес е предоставянето на достатъчно практика. В търсенето на нови служители бизнесът става все по-активен в разработването на практически програми за младите. УниКредит Булбанк има различни инициативи с тази цел, а една от тях е програмата „Моята банка на бъдещето“. Нейната идея е да стимулира студенти с интерес за развитие в банкирането, финансите, ИТ сферата, маркетинга и други, да разработят реален проект с визия за утрешния ден. Допълнително предимство на програмата е, че разработването на проектите се осъществява с участието на утвърдени ментори от банката. Записването за четвъртото издание на „Моята банка на бъдещето“ вече започна и ще продължи до края на февруари.

Повече информация за програмата може да намерите на сайта.


Мариета Иванова

Управление „Човешки ресурси“

Nbsjfub/JwbopwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Мариета Иванова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни