Историята на банковата карта – от пластмаса до дигитален образ

Историята на банковата карта – от пластмаса до дигитален образ

Едно от нещата, без които не можем да излезем от вкъщи, е банковата карта. С нея плащаме лесно и достъпно, а средствата ни се намират на сигурно място. Но някога питали ли сте се каква е историята зад тази малка пластмаса, която крием в портмонето си? На този въпрос отговаряме в следващите редове, където ще ви разкажем любопитни факти за еволюцията на банковата карта.

Създаване на банковата карта

Историята на банковата карта датира през първата половина на XX-и век, когато все още финансовите трансакции са се осъществявали чрез чекове, парични заповеди или налични средства. С напредването на времето, обаче започват да възникват и първите идеи за електронни методи на плащане.

През далечната 1950 г. се появяват Ралф Шугарт и Франк МакНамара, които основават Diners Club International. Счита се, че тяхната компания е първата, която предоставя разплащателни карти. Тя се е използвала само в ресторанти и хотели, а по-късно е разширена и за други покупки.

Години по-късно, американската компания Bank of America представя първата истинска банкова карта, наречена "BankAmericard", която днес е известна като "Visa".

По същото време и международната компания Mastercard започва да предоставя своята версия на банкова карта, която позволява на клиентите да правят покупки при различни търговци.

И така, в следващите няколко десетилетия популярността на банковите карти започва постепенно да расте и да придобива значимостта, която има и днес.

  • Трансформация и сигурност

Банковите карти отдавна са се наложили като средство за разплащане, но за да постигнат високо ниво на сигурност и технологичен напредък, е трябвало да претърпят значителни промени:

  • Магнитни ленти

Първоначално, банковите карти използват магнитни ленти за съхранение на данни Функцията на лентите е да предпазват личната информация на клиента и неговите сметки.

  • Чипове

По-късно се въвеждат и чипове на банковите карти. В сравнение с магнитните ленти, тук съществува по-малък риск от извличане на лична информация.. В чиповете има вградена криптирана информация, която се използва за удостоверяване на трансакциите.

  • Безконтактни технологии

С развитието на NFC (Near Field Communication) технологиите се появяват безконтактните банкови карти. Те позволяват на потребителите да правят плащания, като просто доближават картата до четец или POS терминал без да е необходимо въвеждане на ПИН код.

  • Виртуални карти

Виртуалните карти могат да бъдат използвани само за онлайн покупки и нямат физическа пластика.

  • Мобилни плащания

Мобилните портфейли са една от последните тенденции при банкирането. С тях потребителите могат да извършват плащания чрез своите смартфони, свързани с банковата си сметка или карта.

  • Биометрични чипове

Най-новите банкови карти включват биометрични или допълнителни защитни чипове, които повишават сигурността. Те могат да изискват биометрична идентификация (като пръстови отпечатъци) или да генерират еднократни кодове за потвърждение на трансакциите.

  • CVV кодове

В днешно време се внедряват и динамични CVV кодове (Card Verification Value), които автоматично се сменят на определени интервали от време, което прави почти невъзможно използването на картата от недоброжелатели.

Изработка и материали

Изработката на банкови карти изисква използване на различни материали, които да гарантират нейната сигурност, издръжливост и функционалност. Пластмасата е основният материал, който се използва, тъй като осигурява нужната лекота и гъвкавост на картата. За карти с електронни чипове се използват материали като керамика или полимери, които съдържат електронните компоненти на чипа.

Споменахме за ключовата роля на магнитните ленти и сигурността, която ни предоставят. Те са направени от метални частици, които могат да бъдат четени от специални четци.

При картите с допълнителни чипове, които генерират еднократни кодове за авторизация се използват специални материали и технологии за защита на данните.  Съществуват и  специализирани карти, като някои кредитни или VIP карти, които съдържат метални елементи за по-стилен вид. А картите с биометрични елементи, като пръстови отпечатъци, използват специални сензори и материали с цел разпознаване на подобни данни.

Днес банковата карта далеч не е просто физическа карта, тя може да е изцяло дигитално средство за банкиране. Тя е неотменима част от нашия живот, позволявайки ни да плащаме във физически магазини, онлайн платформи, също така чрез мобилни приложения и дори може да бъде добавена към мобилен портфейл. Картата съчетава удобство и сигурност, като продължава да се развива чрез внедряването на нови технологии и иновации.


Красимира Атанасова

Продажби

Мениджър Бизнес клиенти

Красимира Атанасова е Мениджър Бизнес Клиенти в УниКредит Булбанк. 

Работата ѝ е свързана с обслужване на бизнес клиенти в сегмент ‘‘Малки и Средни предприятия‘‘ и предлагане на пълната гама от банкови продукти за юридически лица.

Интересите ѝ са свързани с банкиране за малкия бизнес; инвестиране във взаимни фондове и капиталови пазари; управление на лични финанси; дигитален маркетинг и използване на AI като генератор на идеи.
Завършила е ‘‘Стопанска логистика‘‘ в Национален Военен Университет ‘‘Васил Левски‘‘ - гр. Велико Търново и ‘‘Корпоративни финанси‘‘ в Икономически Университет – гр. Варна.
В свободното си време обича да пише статии, да чете книги, да спортува и да пътува.

Lsbtjnjsb/Boh/BubobtpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Атанасова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни