Cupffee - революция в сектора на топлите и студените напитки

Cupffee - революция в сектора на топлите и студените напитки
  • Календар икона 25 април 2023
  • Око икона 892

Преди повече от десетилетие българският стартъп Cupffee започва да работи, за да постигне своята мисия: да направи революция в сектора на топлите и студените напитки, като даде ново определение на устойчивостта. Главният изпълнителен директор Мирослав Запрянов и неговият пловдивски екип започват да създават ядливи, биоразградими "чаши от бисквити", които премахват необходимостта от пластмасови и еднократни алтернативи. От смесването на съставките, през приготвянето на тестото, печенето и опаковането, Запрянов се стреми производственият процес на Cupffee да бъде на върха на автоматизацията и цифровизацията.

Освен това използването на изцяло натурални съставки означава, че този процес не генерира излишни промишлени отпадъци, а само чиста пара и вкусен аромат на прясно изпечени бисквити.

Като доказателство за популярността на продукта и мантрата на марката за екологична отговорност и социално съзнание, миналата година участниците в заседанията с участието на българската парламентарна комисия по околната среда и водите започнаха да пият кафето си в чашки от бисквити Cupffee, а компанията стана част и от първия в света полет на дълги разстояния без използване на пластмаса за еднократна употреба на борда.

Запрянов е наясно, че Cupffee има огромен потенциал. За да го реализира напълно, той трябваше да направи следващата стъпка. Cupffee трябваше да увеличи промишленото производство, като същевременно осигури достатъчна ликвидност, за да покрие нарастващите нужди на изпълнителния директор от оборотен капитал. Запрянов и екипът щяха да имат нужда от подкрепа, ако искаха да осъществят този преход и да предизвикат желаната революция.

За щастие УниКредит Булбанк също видя потенциала му.

Банката предостави на Cupffee две целеви кредитни линии (Инвестиционна линия: закупуване на производствена линия; Кредитна линия: нужди от оборотен капитал; Размер (обща сума: 1,5 хил. евро), за да финансира както закупуването на нова производствена линия, така и да окаже съдействие за оптимизиране на баланса на компанията по време на решаващата й начална фаза.

Помощта на УниКредит Булбанк е революционна за Cupffee. През септември 2021 година стартъпът отвори първия напълно автоматизиран европейски завод за производство на ядливи, биоразградими чаши с капацитет 2 500 000 чаши месечно. Фабриката заема площ от 3600 кв. м в Тракия икономическа зона в Пловдив и в момента в нея работят повече от тридесет души.

Въпреки този успех Запрянов със сигурност не спира с амбициите. Компанията има за цел да увеличи месечния си производствен капацитет с още 7 500 000 чаши през следващите месеци.

„Благодарности на нашия силен и силно мотивиран екип, както и с благодарност към УниКредит Булбанк, успяхме да намерим решение, което едновременно подобрява околната среда и опазва природното ни богатство. Банката е нашият върховен финансов партньор и ние много разчитаме на нейната експертиза и подкрепа. Наличието на съмишленик е от решаващо значение за реализирането на по-нататъшен бизнес.“ - Мирослав Запрянов, главен изпълнителен директор.


Източник: Annual Report UniCredit Bulbank

Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни