5 лесни съвета за живот с по-малко пластмаса

5 лесни съвета за живот с по-малко пластмаса

Спомняте ли си една популярна картинка от социалните мрежи - купувачът пита: „Може ли да сложите рибата ми в торбичка?“, а продавачът отговаря: „Торбичката вече е в рибата.“

Трябва да признаем, че има много истина в този диалог и за съжаление моментът, в който вероятно всеки от нас ще го проведе от първо лице, е съвсем скоро.

Живеем в пластмасов свят. Буквално. Дори първото парче пластмаса, произведено някога, съществува и днес и ще са му нужни още между 400 и 1000 години, за да се разгради. Точно това я прави и един от основните врагове на дивата природа, особено на морските обитатели. Само защото не виждаме къде отива тя и как се отразява на околната среда, не означава, че не носим вина. Но хубавото е, че така както сме част от проблема, сме и част от решението. Или както се казва, спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Можем ли изключим пластмасовите продукти напълно от живота си? Вероятно не. Но има начини да сведем използването им до минимум и да направим така, че да улесним преработката им. Ето нашите пет стъпки за начало:

Не на найлоновите пликчета

Следващия път, когато ви предложат, просто кажете: НЕ. Първият път ще е трудно, вторият също, но постепенно ще стане. Навикът е втора природа. Старайте се да държите под ръка платнена торбичка за супермаркета, която да използвате многократно.

Освен че пази природата, платнената торбичка е и много по-здрава и не рискувате да се скъса и покупките ви да се окажат разпилени на входа на магазина.

Не използвайте сламки, пластмасови чаши, чинийки и прибори

Сламките просто изсмукват живота на нашата планета. Може да си мислите „Какво толкова, една сламка, една чашка“. Но това са напълно неразградими и абсолютно ненужни пластмасови продукти. Навсякъде вече се предлагат хартиени чаши и чинни за еднократна употреба, както и дървени бъркалки. Дори да сте заклет противник на миенето и порцелановите чаши, има с какво да ги замените бързо и лесно. Много заведения вече го направиха, очаквайте списък на най-добрите от тях в следващата ни статия.

Не ползвайте течен сапун, заменете го с бар-сапун

Ползвайте сапун, просто не течен. Течните сапуни се предлагат в пластмасови шишета, които изхвърляме в боклука, като дори пренебрегваме възможността тези опаковки да бъдат рециклирани.  По-екологичният и евтин вариант са добре познатите бар-сапуни. Има толкова голямо разнообразие на пазара, а натуралните предложения с масла и билки са страхотни.

Без дъвки

Когато говорим за пластмаса, рядко мислим за дъвки. Традиционно произвеждани от смола на дърво, днес те масово се изработват от пластмаса и каучук. За да не вредите на природата и здравето си, се откажете от тях или използвайте алтернатива – дъвки на естествена основа.

Потърсете съмишленици

Може да добавяме още и още съвети, но всеки, който е тръгвал по труден път знае, че най-важният съвет е да намерим съмишленици. Може да звучи малко неочаквано, но сигурен партньор в каузата за по-малко пластмаса може да е банката. С новите си дебитни и кредитни карти, произведени от неядливата част на царевицата, УниКредит Булбанк помага да заменим един пластмасов продукт с изцяло биоразградим такъв, без да жертваме нищо от удобството от използването му.

И на финала – бонус съвет – ако сте харесали съветите ни, споделете тази статия с приятели – ще се почувствате добре, че сте допринесли за добра кауза – опазването на планетата ни чиста. Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни