Теорията за Мисловното счетоводство, или счетоводителят в нашия мозък

Теорията за Мисловното счетоводство, или счетоводителят в нашия мозък

Много е вероятно, когато човек чуе „счетоводство“ да започне да си представя екселски таблици, фактури, платежни и хора с остри черти и очила взрени в синия екран. Клишетата обаче са само за хора без въображение и все по-често се оказват предположения в грешната посока.

Всеки човек влиза в ролята на счетоводител по отношение на личните си финанси, използвайки различни методи. Доказано е, че хората използват мисловна счетоводна система без дори да го съзнават. Мисловното счетоводство е част от поведенческите финанси.  Ще се изненадате да разберете по колко неочакван начин може да влияе върху финансовите ви решения тази система и какви са последиците от мисловното счетоводство. 

Американецът Ричард Талер е автор на теорията за мисловното счетоводство, която обяснява как хората опростяват взимането на финансови решения като си създават отделни сметки в съзнанието, което се фокусира върху ограниченото влияние на всяко индивидуално решение, вместо върху цялостния им ефект. Талер, освен професор в Чикагския университет, е един от основателите на теорията за поведенческата икономика. Той получава нобеловата награда за икономика през 2017г. за изследванията си как човешката психология формира икономическите решения.

 

В какво се изразява неговата теория?

Нека видим един кратък пример:

Едно семейство мечтае да се сдобие с ваканционен имот. До момента е спестило 20 000 лв. и планира да направи покупката след 5 години, когато ще има цялата необходима сума. Спестяванията им носят доходност от 2% годишно. Междувременно си купуват автомобил за 11 000 лв., който финансират чрез лизинг, при 4% годишна лихва. 

Защо това семейство избира да плаща по-висока лихва за лизинг вместо да използва част от спестяванията си?

Отговор дава теорията за мисловното счетоводство – автомобилът и ваканционният имот са в различни мисловни сметки.

 

Мисловното счетоводство може да изиграе лоша шега и да навреди на личните финанси на всеки един от нас. Ето за това е необходимо следване на предварително съставен и добре структуриран личен финансов план. Разбира се, винаги можете да потърсите съдействие от опитните специалисти, които със сигурност няма да ви подведат и ще ви насочат кой е най-правилният начин за управление на финансите ви. Както се казва – да оставим работата в ръцете на експертите, които ще я свършат с удоволствие.


Статията е по повод Международния ден на Счетоводната професия, който се отбелязва на 10 ноември.

Честит професионален празник!


Виолета Китанова

Главен счетоводител на Уникредит Лизинг

Вижте всички статии от Виолета Китанова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни