Време е за детокс на гардероба

Време е за детокс на гардероба

Отваряме гардероба и първата ни мисъл е: ‘’Няма какво да облека’’!

През 70-те години на миналия век, Сюзи Фокс, собственик на лондонски бутик, за първи път използва  термина „капсулен гардероб“, чиято цел е хората да имат облекло, подходящо за всеки повод, без притежанието на много дрехи.

Какво представлява ‘капсулен гардероб’’?

Това е добре подбрана колекция от дрехи, които са взаимосъчетаеми помежду си. Капсулата е част от модното течение ‘’минимализъм’’ и идеята е с минимално количество дрехи да се направят максимално много комбинации.

Капсулният гардероб се състои от модни елементи, които са винаги актуални - палта, сака, поли, панталони, рокли, дънки и блузи. Това са базисни дрехи, върху които се изгражда  гардероба. За да се създаде капсулен гардероб, е препоръчително преди това да се направи разчистване на дрехите. Най-лесно би било дрехите да се сортират в три купчини – дрехи, които носим най-често; дрехи, които носим рядко и дрехи, които не носим.

Добре подбраният капсулен гардероб включва:

  • Съдържание около 30 елемента (без връхни дрехи, бельо, бански, шапки, аксесоари, дрехи за специални случаи) като идеята тук не е да имаме 30 броя дрехи, а да премахнем нещата, които не носим;
  • База от цветовете, които предпочитаме, като основните са бяло, бежово, синьо и черно;
  • Подбор на естествени материали и кройка според фигурата;
  • За основа може да се ползва долнище (пола или панталон) и към него да се добави класическа бяла риза, тениска, блуза, топ;
  • За завършен вид може да се добави палто, сако, блейзър – дрехи, които бавно се износват;
  • Задължително присъстват малко на брой аксесоари, до 3-4 чифта обувки (черни, бежови, бели спортни) и 3-4 броя чанти.

Важно е да се отбележи, че „капсулата“ е сезонна и е съчетание между основния гардероб и комбинация от модерни и стилни елементи, характерни за сезона.

Също така, ако в ежедневието си носим класическо бизнес облекло, а уикенда - casual (от англ. език небрежно), трябва да имаме 2 отделни гардероба.

Подбирането на дрехи от конкретни марки и естествени материи е въпрос на личен избор и стил.

Модният детокс е потенциална възможност да прекарваме по-малко време в чудене какво да облечем. Все пак, това е и идеята на капсулния гардероб -  да опрости начина ни на живот, залагайки не на количеството, на качеството.


Красимира Атанасова

Продажби

Мениджър Бизнес клиенти

Красимира Атанасова е Мениджър Бизнес Клиенти в УниКредит Булбанк. 

Работата ѝ е свързана с обслужване на бизнес клиенти в сегмент ‘‘Малки и Средни предприятия‘‘ и предлагане на пълната гама от банкови продукти за юридически лица.

Интересите ѝ са свързани с банкиране за малкия бизнес; инвестиране във взаимни фондове и капиталови пазари; управление на лични финанси; дигитален маркетинг и използване на AI като генератор на идеи.
Завършила е ‘‘Стопанска логистика‘‘ в Национален Военен Университет ‘‘Васил Левски‘‘ - гр. Велико Търново и ‘‘Корпоративни финанси‘‘ в Икономически Университет – гр. Варна.
В свободното си време обича да пише статии, да чете книги, да спортува и да пътува.

Lsbtjnjsb/Boh/BubobtpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Атанасова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни