Опознай България - партньорство между УниКредит Булбанк и Digital Tour Guide

Опознай България - партньорство между УниКредит Булбанк и Digital Tour Guide

Мислим си, че познаваме добре България, но винаги има с какво още да ни изненада. Затова е време за едно различно пътешествие. Искате ли да чуете скритите истории на своя роден или най-далечния български град? Оставете улиците и сградите да разказват. Чуйте историята и опознайте България.

Проектът „Опознай България“ е партньорство между УниКредит Булбанк и Digital Tour Guide, интерактивен виртуален туристически аудио гид. Чрез него всеки може да получи достъп до увлекателни истории в аудио формат за интересни места с културно-историческа стойност, както и експонати, представени в различни музеи в страната. Преди да се отправите на пътешествието, научете повече за идеята и бъдещите планове за мобилното приложение Digital Tour Guide в интервю с неговите създатели Александър и Братан. 

 

Първият и задължителен въпрос: как се роди идеята за Digital Tour Guide?

След много пътувания и обиколки из музеи и страни в цяла Eвропа разбрахме колко много България има да наваксва с представянето на своето богато културно-историческо наследство пред нашите сънародници и чуждестранни посетители. Самата платформа представлява съвкупност от няколко заимствани от нас идеи, които окрупнени в едно приложение , концентрират събрания информационен ресурс и го предоставят на ползвателите на приложението по уникален и достъпен начин.

 

Колко време отне събирането на пълната информация?

Всеки български град, всяка забележителност и експонат, които добавяме към приложението ни, отваря нова страница в необятната история на нашата иначе малка страна. В историята термин като „пълна информация“ няма. Всеки исторически източник има своята интерпретация на историята, която ние преди да добавим в приложението трябва да прегледаме, проверим и да разкажем по интересен за нашите слушатели начин. Все още се намираме едва в началото на този дълъг процес и се надяваме, че винаги ще има какво ново и любопитно да добавим към настоящата информация.

 

Имаше ли факти, които изненадаха самите вас?

Ние разбрахме колко малко знаем, едва когато започнахме да събираме и редактираме информацията за приложението. Като например, от къде идва името на София, и защо се казва именно така днес, или къде е прекарал последните си дни от живота, преди да бъде обесен Васил Левски? Защо и в чия чест е построена катедралата “Александър Невски”?

На всички тези интересни въпроси ще може да си отговорите, когато изтеглите мобилното приложение Digital Tour Guide и го слушате, разхождайки се по китните български улици някоя прекрасна вечер.

 

За кой град ви беше най-трудно да намерите информация?  
Опитът ни показва, че колкото е по-малък градът, толкова е по-трудно да се открие интересна, достоверна и добре разказана информация за забележителностите му. Може би град Благоевград ни отне най-много време, въпреки неговото богато културно-историческо наследство, поради много оскъдната и не добре разказана информация. С помощта обаче на историци от града, ние успяхме да обогатим историите за забележителностите и да ги представим по един вълнуващ начин за слушателите.

 

За кой град ви беше най-приятно да работите? Имаше ли места, на които искахте да обърнете специално внимание, а нямаше достатъчно време?

За нас Пловдив и София за момента са най-интересни поради комбинацията от разнообразни забележителности от различните исторически епохи. Има и много места, за които ще добавим допълнително информация. Например, искахме да разработим виртуална реалност, която да показва археологическия комплекс на Небет тепе в Пловдив, но за това нещо са нужни време и допълнително информация, за да може да се визуализира правилно и хората да могат да „преживеят“ картината.

 

Колко време според вас ще отнеме пътуване през България, което ще преведе пътуващите през всички забележителности?
България се събира в една шепа на картата, но ако човек реши да се зарови в нейните исторически, природни и културни забележителности, то той може и да си остане тук завинаги.

 

По какво продължавате да работите сега? Ще доразвиете ли този гайд или планирате нови начини за промотиране на пътешествията из България?

В момента работим по две основни направления за гайда. Едното е свързано с платената версия, която е предназначена да подпомогне музеите да представят своите експонати и изложби по интересен и интерактивен начин на своите посетители. По това направление работим вече с няколко музея и галерии в страната. Надяваме се скоро да приключим и с добавянето на най-големият музей в страната - Националният Исторически музей в Бояна. Второто направление е да добавяме безплатно съдържание за забележителностите със свободен достъп, с което да предоставим възможността на нашите съграждани и посетители да научат повече и да запалим тяхното желание да опознаят историята на България.

Благодарение на подкрепата и доверието от страна на Уникредит Булбанк, ние успяхме до момента да добавим осем града и техните основни забележителности и се надяваме, че заедно с тях, ще успеем да разширим и обогатим съдържанието за още много такива.

 

Без какво не тръгвате никога на път? Кое е следващото пътешествие, което планирате?

Винаги носим със себе си талисман-компас, коjто ни подсеща за пътя обратно към нашата страна и никога не пътуваме с определено очакване или предубеждение за дестинацията, която посещаваме, а с отворено съзнание за нещо ново и интересно във всяко отношение.

Следващото ни регионално пътуване е до Видин, а международно, до Йордания.


За създателите на Digital Tour Guide

Александър Братанов е роден в София. Завършва "Бизнес Администрация" в Американския университет в Благоевград и покрай любовта си към пътешествията се ражда и идеята за създаването на дигитален туристически гид в България. Вече три години, той посвещава своето време и усилия на изграждането на гида и на имплементирането му в музеи и галерии в страната.

Братан Братанов е роден в Сандански. След като живее в Бризбейн, Австралия и завършва "Счетоводство" в Griffith University, той се прибира в България, където изгражда семеен бизнес. Бидейки съдружник във фирмата зад дигиталния туристически гид, Братан успява да събере и привлече хора с различен опит, които подкрепят идеята и участват в процеса на изграждане.

Александър и Братан Братанови, създатели на Digital Tour Guide

Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни