3 нестандартни идеи за подарък

3 нестандартни идеи за подарък
  • Календар икона 08 април 2022
  • Око икона 1470

Омръзнало ли ви е да търсите подарък за себе си, половинката или любим човек?

Вместо да харчим пари за ненужни вещи, които ще стоят в шкафа, по-добре да помислим как можем да спестим и да получим доходност на парите, които така или иначе сме предвидили да похарчим. Споделяме с вас 3 идеи за нестандартен, но практичен подарък, който може да направите на близък човек или на себе си.

Спестовен план

Спестовният план е вид колективна схема на инвестиране във взаимен фонд. Той е достъпен както за физически лица, така и за фирми. Може да заделяте по малки суми всеки месец в продължителност на 3, 5 или 10 години.

Можете да зарадвате себе си или любим човек, депозирайки фиксирана сума по сметка. Разбира се, ако имате въпроси или притеснения за продукта, винаги можете да потърсите съдействие от експерт. Процедурата по откриване е стандартна - на човека, който притежава спестовния план, му се открива индивидуална партида и може да следи натрупаната сума и доходността си лесно и по всяко време чрез мобилно банкиране на телефона си.

Спестовният план е подходящ за хора с никакъв или малък инвестиционен опит.

Инвестиция на капиталовите пазари

Това е един по-различен тип инвестиране, който представлява покупка на акции, облигации или други инструменти, които са собственост на определена компания. При тях инвеститорът сам избира на коя компания да закупи акции или облигации, като има възможност да състави портфолио, което обхваща валути, държави, региони, сектори, активи и др. Покупката на такъв вид акции се извършва чрез инвестиционен посредник, какъвто е например УниКредит Булбанк.

Желателно е предварително да се извърши технически и фундаментален анализ, да се сравни желаната компания с други конкуренти в сектора и да се изчислят няколко рейтинга. По този начин би могъл да се направи един информиран избор.

Спестовният план и инвестицията на капиталови пазари са два отделни продукта, затова ще споделим и основните разлики между тях:

  • Спестовният план предоставя покупка на дялове от един фонд, в който участват множество компании, а при инвестицията на капиталовите пазари се закупуват акции или облигации на една конкретна компания.
  • Взаимният фонд и неговите подфондове се управляват активно от портфолио мениджъри, които разпределят активите така, че той да генерира доходност и да бъде на печалба.
  • При спестовния план инвеститорът избира фонд, който се управялва от портфолио мениджъри.
  • При инвестицията на капиталовите пазари инвеститорът сам си избира компания и сам си съставя портфолиото.
  • Фондовете са съставени от подфондове с различни инвестиционни стратегии и могат да предложат решение за различна финансова цел. Всеки подфонд има различен потенциал за доходност и рисков профил (от консервативен до динамичен).
  • Отново при спестовния план може да се достъпят международни пазари чрез малки суми срещу една единствена такса на входа, докато инвестицията на капиталовия пазар може да бъде много по-скъпа, в зависимост от цената на акция на съответната компания, държавата, в която се търгува, валутата на сметката и таксите на съответния инвестиционен посредник.

Кредитна карта

Кредитната карта е продукт, с който могат да се материализират желанията, да се финансират мечтаните пътувания или просто да се покрият непредвидени разходи.

Независимо дали ще бъде за вас или за подарък, издаването ѝ зависи от кредитоспособността на притежателя и желания лимит. Като един кредитен продукт, следва да се използва разумно и по правилния начин.

През последните години е все по-важно да подредим приоритетите си и да въведем личните си финанси в ред. Парите са навсякъде около нас и независимо какво се случва в икономиката, всяка промяна се отразява и на финансовите пазари.


Предложените финансови инструменти не са съвет за покупка, не гарантират положителна и фиксирана доходност. Статията е с информативна насоченост.

 


Красимира Атанасова

Продажби

Мениджър Бизнес клиенти

Красимира Атанасова е Мениджър Бизнес клиенти в УниКредит Булбанк. Работата ѝ е свързана с обслужване на бизнес клиенти в сегмент ‘‘Малки и Средни предприятия‘‘ и предлагане на пълната гама банкови продукти за юридически лица. Интересите ѝ са свързани с инвестиране, спестяване, управление на лични финанси и намиране на индивидуални решения. Участвала е в различни обучения за продажбени умения, личностно развитие и управление на лични финанси.
Завършила е ‘‘Стопанска логистика‘‘ в Национален Военен Университет ‘‘Васил Левски‘‘-гр. Велико Търново и ‘‘Корпоративни финанси‘‘ в Икономически Университет – гр.Варна.
В свободното си време обича да чете книги на тема психология и финанси, да спортува, да пътува в страната и чужбина и да наблюдава развитието на бизнеса в отделните отрасли.

Lsbtjnjsb/Boh/BubobtpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Атанасова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни