Къде да учите какво е ESG и защо ни засяга? Част I

Къде да учите какво е ESG и защо ни засяга? Част I

Сигурно сте чували многократно абревиатурата ESG. Част от хората я свързват с екологията, с климатичните промени и дискусиите по тази тема. Друга част си представят ESG като политиката на компаниите да спонсорират или даряват на важни обществени и социални каузи. Зад ESG стои цяла вселена от екологични, социални и управленски фактори, които намират в това малко словосъчетание структура, която се отнася към цялата дейност на една отканизация – от начина, по който наемат или се отнасят със служителите си, през безопасността и достъпността, а също и законността на продуктите и услугите, до това дали висшият мениджмънт получава разумно възнаграждение спрямо служителите.  Къде да научим повече, така че да знаем как по най-полезен начин да прилагаме екологичните, социални и управленски фактори? Ето няколко предложения.

Ако искате да надградите академичните си постижения, магистърската програма на Стопанския факултет на Софийския университет е полезна стъпка в правилна посока. Магистратурата по „Отговорно и устойчиво управление“ е от първите, която дава цялостна представа какво е ESG – през устойчивото лидерство до устойчивите финанси и социалното предприемачество. Програмата е двусеместриална и УниКредит Булбанк е неин официален партньор. Още с първия випуск, това е най-желаната магистратура на Стопанския факултет.

За професионалистите, които нямат време за дълга магистратура, ESG Академията на Стопанския факултет, е добра алтернатива. В УниКредит знаем това, тъй като първият випуск на ESG Академията вече завърши и 38 колеги от банката очакват своето дипломиране на 1 март. ESG Aкадемията отнема около два месеца и в края се получава сертификат от Софийския университет.

Ако търсите нещо, в което няма да ви се наложи да пишете домашни и курсови работи, можете да се абонирате за канала на УниКредит Булбанк в YouTube. В него можете да слушате ESGpresso, подкаст за устойчиво развитие, в който на разбираем език говорим с експерти. В достъпните епизоди можете да се запознаете с COP26, конференцията за климата, с въглероднонеутралния начин на живот и с устойчивата мода. Предстоят нови епизоди, така че направете следващото си пътуване до работа или обратно приятно и поучително в компанията на ESGpresso.

Във втора част ще споделим с вас къде можете да научите повече за ESG на английски.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни