3 съвета за изграждане на емоционална гъвкавост по време на работа

3 съвета за изграждане на емоционална гъвкавост по време на работа

Начинът, по който управляваме емоциите си на работното място, оказва влияние върху индивидуалния, екипния и организационния успех. Известният психолог от Харвард д-р Сюзън Дейвид определя емоционалната гъвкавост като „умението да изпитваме мисли и емоции по начин, който ни насърчава да разкрием най-доброто от себе си“. Ето три съвета как можем да развием това умение:

Съвет №1: Да преобразуваме провала

В определени работни култури, като например в Netflix, лидерите откриват добавена стойност в това служителите им да поемат рискове, да се провалят и да онагледяват грешките си. Това намалява вероятността от последващи поражения, което позволява на организацията да процъфти. Научни изследвания сочат, че когато започнем да възприемаме грешките си като нещо, от което не трябва да се срамуваме, провалът се превръща в урок и възможност за изграждане на психическа устойчивост. Този процес на преструктуриране на нашите виждания ни помага да извлечем резултатите от опита по-гладко и с по-малко безпокойство“, обяснява Сюзън Пепъркорн, корпоративен коуч. Ето 4 съвета как неуспехът да работи в наша полза.

Съвет №2: Да обърнем внимание на възприятията си

Можем да практикуваме емоционална гъвкавост, като откровено адресираме нашите мисли и поведение, вместо да реагираме настойчиво с емоции.”Когато екипът ви успее да се възстанови от грешките и да запази оптимизма си, цялата компания извлича полза“, споделя Джон Хол, автор на Top of Mind. Експерти препоръчват да се откъснем от емоциите си, за да наблюдаваме ситуацията от по-широк и по-малко сантиментален ъгъл, като се адаптираме спрямо основните си ценности. Ето 3 начина да придобием изцяло ново отношение към работата.

Съвет №3: Да водим честни разговори

Добре е да внимаваме да не се фиксираме сами върху разочарованията и вместо това да потърсим истински и безпристрастен диалог с хората, на които имаме доверие. Така можем да използваме различните гледни точки, за да обмислим и разрешим проблемите заедно, което ще ни позволи да продължим напред с нова енергия и фокус. Ето 3 основни стъпки към разрастването на вътрешния ни кръг от хора в хибридното работно място днес.


Източник: #OneUniCredit

#OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни