3 начина да отделим повече време за работата, която има значение

3 начина да отделим повече време за работата, която има значение

Времето е най-ценният ни ресурс и това как го използваме има значение. Проучване на Харвард установява, че можем да спестим до 20% от работните часове, като приложим рамката “Пропусни,  Предай нататък и Проектирай“. Участниците в това изследване намаляват времето си на бюрото с шест часа и времето за срещи с два часа всяка седмица, само като променят приоритетите си. Ето как да започнем.

 

Стъпка 1 – ПРОПУСНИ

Първата фаза е да елиминираме от списъка си всички тривиални задачи, които отнемат време и енергия, а не ни връщат стойност и резултати в замяна. „Разбрах, че най-голямата промяна се състои в това просто да не се ангажирам със задачи с ниска стойност“, обяснява участник в изследването на Харвард. Изпробвайте модела за приоритети на действие – прост инструмент, който ви помага да сте сигурни, че работите върху правилните задачи в правилния ред – за да отсеете всички незначителни проекти и да се фокусирате отново върху тези, които имат значение.

Стъпка 2 – ПРЕДАЙ НАТАТЪК

Най-добрият подход да изберем коя задача да възложим на друг човек е като преценим каква работа със сигурност не можем да делегираме, обяснява Майкъл Груен, съосновател на TalentX. Това означава да избягваме да предаваме поверителни задачи, които отнемат много време. Той добавя също: „и най-важното, никога не делегирайте работа, която не желаете да свършите сами. Това е един от най-бързите начини да загубите уважението на екипа си.“ Следвайте тези ключови стъпки, за да видите как днешните успешни лидери делегират работата.

Стъпка 3 – ПРОЕКТИРАЙ

Последният етап изисква оценка на повтарящи се, съществени задачи и анализирането им за пропуски, които влияят на ефективността. Веднъж идентифицирани, можем да обмислим и обсъдим с екипа си иновативни начини за оптимизирането на такива процеси. Научете повече за „дизайнерското“ мислене тук и как то може да ни помогне да се ориентираме и да решаваме сложни ситуации.


Източник: #OneUniCredit

#OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни