5 начина Коледата ни да бъде по-зелена

5 начина Коледата ни да бъде по-зелена

Празниците наближават! Усещаме това, поглеждайки снежните пейзажи през прозореца. Дори и да не си признаваме, слушаме все повече коледни песни, а мислите ни се пренасят в предстоящите срещи със семейството и приятелите ни, към вкусните традиционни ястия и дългоочакваните подаръци. По-рядко се замисляме за въздействието на всичко, свързано с Коледа, върху околната среда, а има начини да намалим въглеродния си отпечатък без да правим компромиси с хубавото изкарване на празника. Ето моите пет начина Коледата ми да бъде по-зелена:

По-екологично осветление

Едно от тези неща, които най-много свързваме с Коледа са блещукащите лампички. Те могат да бъдат по-екологични, ако заложим на LED крушки. Освен че светят по-дълго, използват и по-малко енергия като цяло. Но за да бъдем още по-зелени, нека в края на вечерта да изключим светлините, вместо да светят излишно цяла нощ. В УниКредит Булбанк имаме цел да работим по щадящ за околната среда начин и оптимизирането на изразходването на енергия е част от нашата стратегия. Затова не само около празниците решихме рекламните табели на двете основни сгради на УниКредит Булбанк в София да бъдат изключвани в най-тъмните часове на нощта.

Рециклируеми опаковки

Не осъзнаваме колко много хартия използваме около Коледа – от опаковъчна хартия до празнични картички. Ако опаковаме подаръците си, хартията със сигурност е по-екологична от пластмасовите алтернативи. Важно е, обаче, да избираме такава без брокат, за да може да се рециклира след като опаковката е изпълнила своята роля.

Електронни коледни картички

Тъй като поздравите около празниците са важни, направете ги по-зелени като вместо картички от хартия, изпратите на своите колеги или партньори електронна картичка. Така ще помогнете за спасяване на повече дървета и ще намалите въглеродния си отпечатък.

Естествена коледна украса

Не се замисляме, но повечето коледни украшения са направени от пластмаса, и то от такъв тип, който не се рециклира. Крехките играчки понякога се чупят още преди да ги закачим на елхата, а частиците попадат директно в кофата за боклук. Като алтернатива, можем да изберем украса от естествени материали, например шишарки или клонки от елха. Освен по-издръжливи, естествените материали са красиви и натурални.

Подарък с кауза

Коледните подаръци са задължителна част от празниците. Докато избираме подходящи подаръци за всички, трябва да следим и разходите си. За да се възползвате от добри оферти, както и от 45 дни гратисен период преди погасяване на задълженията, при закупени стоки на изплащане, научете повече за Shopping Card на УниКредит Булбанк. А за да подкрепите една чудесна кауза като „Българската Коледа“, просто влезте в приложението си за мобилно банкиране Булбанк Мобайл – за всеки свой клиент, влязъл поне веднъж в него, УниКредит Булбанк ще дари 0.10 лв. на инициативата. Самото използване на приложението освен хартия ви пести и много време, което да прекарате в компанията на най-близките си по празниците.

А какви са вашите начини да празнувате с мисъл за околната среда? Пишете ни на hsffoAvojdsfejuhspvq/ch

Весела Коледа!


Гергана Манолова

Отдел „Управление на проекти и портфолио“

Специалист управление на проекти

Гергана Манолова е Специалист управление на проекти в УниКредит Булбанк и член на Милениъл борд на УниКредит. Работата й е разнообразна и свързана с управлението на стратегически за банката проекти. Привърженик е на ученето за цял живот. Обича животните и се грижи за кокер шпаньол. В свободното си време работи за доброволни каузи, пътува и прекарва време с приятели.

Hfshbob/NbopmpwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Гергана Манолова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни