Сговорна дружина, върхове покорява - пътепис за връх Мусала (III част)

Сговорна дружина, върхове покорява - пътепис за връх Мусала (III част)

След покоряването на най-високите върхове в Пирин и Стара планина, за които колеги от дирекция „Корпоративно банкиране“ в УниКредит Булбанк споделиха в увлекателна поредица в блога, дойде ред и на първенеца на величествената Рила. Важи ли поговорката „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“, споделят в този пътепис Елена Шутналова и Ралица Василева.

Изкачването на връх Мусала беше планирано за средата на месец септември като кулминация на планинското ни предизвикателство. Върхът е най-високият не просто в България, но и на целия Балкански полуостров. Смята се, че сегашното име произлиза от арабското „мусалла“ – „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“.

Отседнахме в Боровец и трепетно започнахме да следим метеорологичната обстановка, като финално си избрахме датата 19 септември за покоряване на връх Мусала. Предходния ден го посветихме на екипни занимание. Всички заедно се разходихме до Ситняковския лифт и преодоляхме 500 м денивелация, която да ни подготви за изкачването. Разбира се, съчетахме полезното с приятното и се насладихме на уютна атмосфера и храна в местната махана.

С презаредени сили в неделя рано сутринта цялата дружина бяхме на линия да покорим най-високия връх в България. Имаше доста силен вятър и тръгването с лифта от Боровец до хижа Ястребец се забави с половин час. Въпреки това бяхме твърдо решени, че ще успеем да минем маршрута в промеждутъка от хубаво време, който прогнозата за деня ни обещаваше.

Движихме се задружно със сравнително бързо темпо, а Рила беше изключително гостоприемна през цялото време. Пътят от хижа Ястребец до хижа Мусала е равен и минава покрай ски пистите Маркуджиците. Затова направихме кратка почивка чак на хижа Мусала край Долно Мусаленско езеро, където се разкриваше красива гледка към върха. Преходът от хижата до заслон Леденото езеро минава покрай няколко езера и денивелацията и каменистият терен са предизвикателни, така че бяхме внимателни. По пътя си правихме кратки почивки, за да се насладим на спиращите дъха пейзажи и да ги запечатаме в незабравими спомени.

Част от колектива дори се подложи на иновативна СПА процедура благодарение на флората и фауната в планината. Резултатът ще е видим в края на годината с бюджетното изпълнение. J

Най-краткият, но най-стръмният и изморителен участък беше от заслона Ледено езеро до върха. Когато стигнахме горе, за наша голяма радост мъглата се разнесе и успяхме да се насладим на величествена гледка.

Документирахме екипното покоряването на върха, направихме кратка почивка и скоростно се насочихме обратно към подножието, за да изпреварим дъжда. Той все пак ни хвана за кратко на хижа Мусала - тъкмо се опаковахме в дъждобрани (а някои дори сложиха гети за първи път J) и той спря. Мусала все пак ни изпрати със слънце и прекрасни емоции!

С мотивация и огромна доза добро настроение покорихме дружно и чудото на Рила планина – връх Мусала! За пореден път се убедихме, че можем да работим като екип и трите планински предизвикателства през последните месеци са доказателство за това. Беше ли лесно през цялото време? Не, разбира се, но сме готови да дадем най-доброто от себе си, за да покоряваме заедно и други върхове!


Автори: Елена Шутналова и Ралица Василева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни