5 начина да бъдем по-зелени у дома

5 начина да бъдем по-зелени у дома
  • Календар икона 26 юли 2021
  • Око икона 2010

През изминалата година и половина прекарваме все повече време у дома. Там си почиваме, прекарваме време със семейството и приятелите си, но от скоро все по-често и работим. За да бъде средата ни по-комфортна, има стъпки, които можем да предприемем, за да направим дома си по-зелен. Разбира се, дефиницията на „зелен“ варира и за различните хора може да означава различни неща. Като цяло да имаш по-зелен дом означава, че правиш избори да рециклираш и използваш по-малко продукти, които замърсяват околната среда, но и да използваш предимствата на дигиталните услуги, за да пестиш хартия, а и време. Ето ги моите 5 начина домът ми да е по-природосъобразен:

Да изгасим светлината когато излезем от стаята

Когато излезем от стаята, а лампите останат включени, пилеем енергия и увеличаваме сметката си за ток. А можем да загасим осветлението когато излизаме и да избегнем това. Звучи лесно и е точно така. Бонус съвет: преминете на по-природосъобразни крушки, за да ги сменяте по-рядко и да спестявате още повече.

Да използваме чанти за многократна употреба

Още от годините когато учех в универсисета, винаги нося със себе си една чанта за многократна употреба. Те са от плат, затова издържат дълго. Освен това събират много багаж и удобно се носят през рамото. Освен че помагате на природата като не взимате пластмасови чанти за еднократна употреба, пестите и пари, тъй като всяка еднократна чанта от магазина прибавя допълнителни стотинки към вашата сметка.

Да намерим ново предназначение за стъклените буркани

Стъклените буркани са чудесни за съхранение на хранителни или насипни продукти. Също могат да намерят приложение като ваза за малък букет от свежи цветя или пък като съд с канцеларски материали във вашия хоум-офис.

Ползвайте по-малко хартия

Мислейки за природата, опитайте се да намалите хартията, която използвате в еженевието си. Отпечатвайте по-малко, като съхранявате дигитално файловете. Правете си списък за пазаруване на телефона – все пак него го носим навсякъде със себе си, а малките листчета често забравяме или губим, докато стигнем до магазина.

Плащане на сметките онлайн

Освен хартията, от която пестим когато плащаме сметките си онлайн, пестим и време, иначе прекарано в чакане на опашки. Удобно и лесно става с Булбанк Онлайн или Булбанк Мобайл, които са достъпни съответно от компютър или смартфон. Освен бързо, плащането на сметки по този начин е и сигурно.

Това са моите начини да бъда по-зелена в моя дом. Какви са вашите? Споделете с нас идеите си за по-зелен дом на hsffoAvojdsfejuhspvq/ch. Най-добрите от тях ще обобщим в следваща статия. А как да направим офиса си по-природосъобразен, очаквайте в следващите материали в нашия блог!


Гергана Манолова

Отдел „Управление на проекти и портфолио“

Специалист управление на проекти

Гергана Манолова е Специалист управление на проекти в УниКредит Булбанк и член на Милениъл борд на УниКредит. Работата й е разнообразна и свързана с управлението на стратегически за банката проекти. Привърженик е на ученето за цял живот. Обича животните и се грижи за кокер шпаньол. В свободното си време работи за доброволни каузи, пътува и прекарва време с приятели.

Hfshbob/NbopmpwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Гергана Манолова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни