Как да планираме своето лято 2021

Как да планираме своето лято 2021

Мнозина още нямат достатъчно яснота как ще протече  лятната им почивка и дали ще могат да се насладят напълно на слънчевото море или прохладата на планината. За едни не е сигурно дали планове им ще се осъществят, докато други нищо не са планирали и чакат до последно заради несигурността от пандемичната обстановка. Затрудненията обаче не бива да помрачават лятното ни настроение. Текущата ситуация може да разбърка плановете ни, но ни оставя пролуки за нещо ново и интересно. В тази статия сме събрали няколко възможни варианта за прекарване на едно прекрасно, макар и нестандартно, лято, които може да ви помогнат в планирането на така необходимата почивка.

Вътрешните дестинации са актуални и това лято

Независимо , че вече много хора преболедуваха Covid-19, а други са се ваксинирали, ограниченията при пътуване в чужбина все още важат за повечето популярни летни дестинации. Това не би спряло някои летуващи, но мнозина биха предпочели да си спестят евентуалните перипетии и несигурността, която се крие при едно задгранично пътуване. Още по-неприятно би било да изкараме цялата си почивка в под карантина, в специално определени за това хотели. Затова и тази година можем да продължим с преоткриването на красивите кътчета в България, които отдавна не сме посещавали или дори не сме подозирали за съществуването имПредвид че за пътуване из страната не се изискват тестове, а мерките у нас са сравнително леки, сега е момента да намерим своето ново любимо място в България. А то може да ни чака навсякъде – от морето, през многообразието на планините ни, китните градчета и селца, възможностите за балнеотуризъм и др.

Почивка с дистанция

Някои летовници предпочитат не само отмора без необходимост от тестове, сертификати или каране на карантина, но търсят места, където да се уединят и да сведат кръга от контактисамо до най-близките си хора. Особено тези, които търсеха повече спокойствие и  преди пандемията.

Алтернативните форми на туризъм на открито – на палатки и къмпинги например са идеален вариант за тези, които искат да избегнат риска от контакт с непознати, но също така и да се насладят на природата и да прекарат отпуската си на чист въздух. Друга опция са  къщите за гости, квартирите и малките хотелчета в по-слабо посещаваните дестинации. Във все повече градчета и селца има варианти за отмора на спокойствие и чист въздух.

Не е без значение и формата на транспорт, която  използваме. За да бъде избегнато струпването на много хора, може да се прибегне до по-честото използване на личен автомобил или споделено пътуване с близки приятели.

Ако имаме притеснения за здравето си, заради струпването на много туристи по популярните забележителности, можем да потърсим информация кога са най-посещавани и в зависимост от това да планираме кога да ги разгледаме.

 

Чужбина остава опция, но трябва да се подготвим по-добре

Независимо от трудностите, пътуването зад граница не е невъзможно,  просто трябва да бъде по-добре планирано и е необходимо да се съобразим с някои нетипични правила. Трябва да сме добре подготвени дори и за дестинации, където мерките са много леки. Със сигурност най-удобно е да се насочим към по-близки до България дестинации заради несигурността от евентуална карантина, рисковете при по-продължителен полет и непрекъснатите промени в правилата за преминаване на граница, които могат да провалят плановете ни в последния момент. За да сме подготвени и да не бъдем изненадани на границата, трябва предварително да сме проверили какво е необходимо и да сме го осигурили за себе си и близките си. Условията за пътуване до държавата, която искаме да посетим, както и какви правила трябва да спазваме в нея, са налични на сайта на Министерство на външните работи.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни