Трима лидери, обърнали неуспеха си в успех

Трима лидери, обърнали неуспеха си в успех

Най-бързият начин да успеете е да удвоите процента на неуспехите си“, казва Томас Уотсън-старши, бивш главен изпълнителен директор на IBM. Ключът е в това да се култивира  безопасна за провал култура независимо от броя на успехите. Ето трима лидери, които въпреки многото си неуспехи откриват големия успех.

 

Фокусирайте се върху пътешествието

Влиятелните лидери виждат провала като неразделна част от правенето на малките крачки към поставената цял. Например, след преживени неуспехи в някои от начинанията си Илон Мъск казва: „Ако нещата не се провалят, (ние) не правим достатъчно иновации“. Неговата гледна точка е, че ако се опитваме усилено и не успеем, това не е грешка. Това е възможност да се премахне нещо дефектно, за да се създаде по-добър продукт или услуга.

 

Провалът е част от процеса на учене

Докато различните култури гледат на неуспехите по различен начин, основният извод е да се използват неуспехите като учебен механизъм за стимулиране на въздействащи промени. В книгата си „Бизнес със скоростта на мисълта“ Бил Гейтс пише: „След като възприемете неприятните новини не като негативни, а като доказателство за нужда от промяна, вие не можете да бъдете победени от тях. Вие се учите от това“.

 

Действайте смело

Напредъкът се определя от това колко безстрашно използваме уроците от провала, за да постигнем прогрес. Особено важно е да споделяме знания и опит с другите за колективен растеж и изграждане на системи, които ще предпазват всички от подобни провали в бъдеще. Опра Уинфри, чиято история е пример за издигане до върха от нищото, ни съветва при неуспех да останем устойчиви и да опитаме отново. „Направете го по-добре следващия път! Единствените хора, които не падат, са тези, които не се опитват да изкачат върха“.

 


Източник: #OneUniCredit

#OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни