3 начина да преобразим един лош работен ден

3 начина да преобразим един лош работен ден
  • Календар икона 26 май 2021
  • Око икона 1140

Докато жонглираме между работните отговорности и личния ни живот, е нормално да се почувстваме претоварени или обезверени. Начинът, по който се справяме с тези емоции, също определя нашата работоспособност и процесът започва, като преобърнем едно лошо нещо.

Разпознайте проблема и действайте

За да стопираме негативната тенденция, експертите предлагат да изберем едно конкретно действие, с което да обърнем тенденцията в позитивна. Така например можем да изпратим мейла, който отдавна отлагаме, да поговорим с колега, когото сме отбягвали, или пък да изберем по-здравословна опция за обяд. Джон Ейчър, автор на The Happiness Advantage (Лавина от щастие), обяснява, че нашият мозък си води статистика за успехите и едно добро действие може да предизвика „ментална лавина“ за целия ден.

Бъдете благодарни

Един от най-лесните начини да се справим с един неприятен работен ден е да бъдем благодарни. Да изброим това, за което благодарим, а именно нашето семейство, приятели, колеги и чудесното ни място за работа, измества фокуса ни в страни от токсичните емоции. „Моментите, когато ни е най-трудно да сме благодарни, са именно тези, в които това най-много ни се отплаща“, обяснява Ейми Гордън, изследващ психолог. Когато имаме негативни мисли трябва да се попитаме „Кои са трите хубави неща, които ми се случват в момента?“ и това ще промени отношението ни.

Щастието е избор

Да бъдем щастливи е като да ходим на фитнес – това е избор, който правим, а колкото повече тренираме, толкова по-силни ще бъдем, обяснява Мо Гавдат, автор на Solve for Happy (Да разрешим да бъдем щастливи). Проучванията показват, че когато изберем оптимизма, креативността се утроява и ставаме до 31% по-продуктивни. „Негативните емоции се разпространяват като огън“, твърди Ани МакКий, съавтор на Primal Leadership (Първично лидерство). „Струва си да сменим настроението си не само за да бъдем по-продуктивни, но и за да пощадим тези около нас“, допълва МакКий.

 

Източник: #OneUniCredit

#OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Гергана Манолова

Отдел „Управление на проекти и портфолио“

Специалист управление на проекти

Гергана Манолова е Специалист управление на проекти в УниКредит Булбанк и член на Милениъл борд на УниКредит. Работата й е разнообразна и свързана с управлението на стратегически за банката проекти. Привърженик е на ученето за цял живот. Обича животните и се грижи за кокер шпаньол. В свободното си време работи за доброволни каузи, пътува и прекарва време с приятели.

Hfshbob/NbopmpwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Гергана Манолова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни