Как да имаме пълноценна почивка по празниците?

Как да имаме пълноценна почивка по празниците?

Подобно на годишната отпуска и празниците са отличен начин, за да си починем от натовареното си ежедневие. Важно е да разберем, че наистина това е време за нас и семейството ни. Не трябва да се самообвиняваме, че сме оставили работата в офиса. Необходимо е да разберем, че почивката не е каприз. Тя е необходимост.

Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-разпространените. Лошият хранителен режим, заседналия начин на живот и тютюнопушенето са основните причинители за този тип здравословни проблеми. Но не по-маловажно е и въздействието на стреса. За да го преодолеем, ни е необходима пълноценна почивка. Ето как да си я осигурим.

Да мислим за предстоящата почивка

Често се вглъбяваме в ежедневните проблеми, което поражда недоволство и неудовлетвореност у нас. Ставаме недружелюбни, не се чувстваме добре и най-малкото задължение ни се струва като сизифов труд.

Мисълта за предстоящата почивка е важна, защото ни ободрява, изпълва ни с надежди, и когато се случи, я чувстваме като добре заслужена награда. Като цяло е хубаво да мислим по-често за приятните неща, които ни предстоят. Те ни мотивират по-бързо да свършим работата си с повече себеотдаденост, настроение и удовлетворение.

Без работа

Разбираемо е, че е много трудно да игнорираме мислите за работното място по време на отпуската, особено, когато имаме важен проект в ход. Но трябва да го направим. Особено когато търсим прозрението, което ни е необходимо за да усъвършенстваме труда си и да продължим напред със задачите. Прозрението най-често идва именно в моментите, когато умът ни е спокоен и не мислим за работа. Като „Евриката“ на Архимед. А времето за спокойствие, което трудно намираме в ежедневието, можем да си осигурим по време на отпуската или празниците.

По-малко дигитални устройства

Постоянното ни взиране във всевъзможни монитори не ни позволява да имаме здравословни сън и почивка. Ясно е, че в ежедневието си не можем да ги избегнем. Почти всеки работи с тях. Затова по време на почивката си можем да ги оставим настрани. Разбира се, няма нищо лошо да влезем в интернет и да потърсим някоя рецепта или да проверим набързо нещо, което ни вълнува.

Минимизирайки влиянието на устройствата, ще открием очарованията на света около нас, които досега сме пропускали. Така ще ни се открие много свободно време, което можем да запълним например с книгата, която отдавна се каним да прочетем. Можем да открием ново хоби или да преоткрием старо такова.

Да се наспим

Всички страдаме от недоспиване, когато имаме много работа.  Разбира се, да се наспим по време на почивката, не означава да я прекараме цялата в леглото. Това може да има само негативни за нас последствия и да ни направи непродуктивни. Но пък, ако в средата на деня се почувстваме изморени, винаги можем да дремнем за малко. Все пак нямаме никакви спешни делови задачи.

Да се изморим по правилния начин…

… със спорт например. Със сигурност имаме поне един случай, в който сме чувствали приятна умора, след като сме практикували любимия си спорт. Спортуването е важно по принцип, за да поддържаме форма. Също така с него можем да постигнем баланс между натоварването и почивката по време на отпуска или празници. Ако изкараме отпуската си в постоянно безделие, всъщност няма да си възстановим силите, затова лекото натоварване е необходимо и ни държи в кондиция.

Да отделим повече време на семейството си

Това е най-важното особено по празниците. Връзката между нас и семействата ни, която постигаме в свободното време, което прекарваме заедно, е почти невъзможна в ежедневието ни. Винаги има неща, за които да си поговорим с близките си. Полезно е да споделим хубавите неща или тревогите си с роднините си, да изгледаме заедно филм, да попътуваме заедно. Всичко това спомага и за заздравяването на семейните взаимоотношения, прави ни по-щастливи и ни зарежда с нови сили.

Да споделяме хубавите истории с колегите си

Връщайки се на работа след продължителна почивка, често страдаме от постваканционен синдром. Още при мисълта за завръщане на работното място, започваме да се безпокоим. След ваканцията губим настроение и концентрация. Затова разказвайки на колеги и приятели за хубавите моменти, които сме запечатали по време на празниците, ние ще се почувстваме по-добре. Така ние преживяваме тези моменти отново и приемаме много по-лесно мисълта, че трябва да се върнем към познатия ни делничен живот.


Калоян Гуглев

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Калоян е стажант в управление „Връзки с обществеността и комуникации“. Знае, че човек не се ражда научен, но вярва, че винаги трябва да се усъвършенства. Обича природата и затова често прекарва свободното си време сред нея с приятелите си. Обича лятото, защото тогава може да се гмурка в морето.

Lbmpzbo/HvhmfwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Калоян Гуглев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни