Три техники, които да превърнат самокритичността ни в актив

Три техники, които да превърнат самокритичността ни в актив

През последната година живеем по-изолирани от всякога. Често това води до самовглъбяване или по-висока критичност. „Не се опитвайте да прогонвате критичните мисли, а се опитвайте да ги използвате, за да се мотивирате“, коментира американския психолог Ръсел Колц и ни споделя три начина, с които да трансформираме негативните ни мисли в позитивна сила.

Разпознавайте навреме вредните си мисли

Според последни проучвания на канадски учени, ежедневно през главата ни минават около 6000 мисли, които или могат да ни поощрят или да ни обезкуражат. Ключово е да не даваме воля на критичните мисли, да ги разпознаваме и да ги неутрализираме. Хубаво е да забавим за няколко минутки темпото, да се отпуснем и да си вземем кратка почивка. Това ще ни освежи и ще подсили мисълта ни.

Обърнете негативното в позитивно

Ограничете вредните самовглъбявания, които могат само да повишат негативността ви и заради които често буксуваме на едно място. Не бива да се самонаказвате и да се задълбавате в нещо, от което не сте доволни. Открийте поуките и продължете напред с положителни емоции. Концентрирайте се повече върху прогреса, отколкото върху перфекционизма. Ако сме по-рядко сурови към себе си, ще имаме повече време и енергия да се развиваме напред.

Бъдете самосъстрадателни

Това означава да бъдете мили със себе си, особено в моменти на разочарование или смущение. Според проучвания върху поведението на гимназисти и военни ветерани със суицидни наклонности, проведени от американски учени, сред които Кристин Неф от Тексаския университет, изборът на самосъстраданието пред този на самокритиката подсилва психологическата устойчивост. Според Кристин Неф самосъстраданието е мускул, който постоянно тренираме и с времето ни прави по-устойчиви и по-оптимистични. Трябва да се отнасяме към себе си така, както най-близките ни приятели ни подкрепят и поощряват. Практикуването на самосъстрадание, което обаче не бива да се бърка със самосъжаление, не означава да се отпускаме и да си търсим оправдания. Самосъстрадателните хора също си поставят високи цели, но не се отчайват толкова много, ако не ги достигнат. Техният подход е да си извлекат необходимите поуки и по този начин да се развиват.

 

Източник: #OneUniCredit

#OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Калоян Гуглев

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Калоян е стажант в управление „Връзки с обществеността и комуникации“. Знае, че човек не се ражда научен, но вярва, че винаги трябва да се усъвършенства. Обича природата и затова често прекарва свободното си време сред нея с приятелите си. Обича лятото, защото тогава може да се гмурка в морето.

Lbmpzbo/HvhmfwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Калоян Гуглев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни