Подгответе се добре за зимата – започнете с колата!

Подгответе се добре за зимата – започнете с колата!

С настъпването на есента и зимата много неща започват да се променят. Дните стават по-къси, дрехите по-дълги. Времето става по-студено, а камините започват да горят по-силно. Сменяме късите панталонки и тениските с дънки и пуловери, дънковите якета – с палта и джапанките с ботуши. Месеците от есента, като цяло се явяват един преходен период за човека, защото сме принудени да сменим не само гардероба, но и навиците си и цялостно да се преустроим и подготвим за следващите няколко месеца.

Едно от нещата, за които трябва да се погрижите преди зимата, е колата. В тази кратка статия ще ви дадем няколко съвета какво трябва да направите, за да сте сигурни, че колата ви е напълно изрядна и готова да ви служи вярно през зимните месеци, през които ще бъде изложена на метеорологични препятствия като дъжд, сняг, лед и студ.  

Минете през сервиза – почти всеки водач на автомобил има поне един близък автомонтьор – дали това ще е приятел или роднина, или просто се намира близо до дома ви и ходите при него от години, няма значение. Закарайте колата, за да проверят изрядността на ходовата част, спирачките, двигателя, сигналните светлини и не на последно място – клаксона, за да може да си „общувате“ с другите шофьори на пътя. Като цяло, проверете дали колата е изправна и няма някакви скрити проблеми, като остарял акумулатор или пък ниско ниво на антифриз. 

Запасете колата с неща от първа необходимост – това се отнася повече за хората, които пътуват често на дълги разстояния, но е една много важна част от обстойната подготовка на колата за зимата. Не е лошо в багажника винаги да имате топла дреха или одеяло, резервен чифт обувки, бутилка вода, запалка или кибрит, джобно ножче, зарядно за телефон за кола и по-дълготрайна храна. Никога не се знае дали няма да се наложи поне за няколко часа да се превъплътите в ролята на Беар Грилс и да трябва да „оцелявате“ докато дойде пътна помощ.

Приспособления за зимата – може да приберете в гаража сенника, който предпазва колата от нагряване от слънцето и да го замените с някои други важни за зимата приспособления. На първо място – налейте и се запасете със зимна течност за чистачки. По-различна от лятната с това, че не замръзва, тя не само ще ви служи добре, но и предпазва колата, защото при евентуално замръзване в резервоарчето, може да причини спукването му, прекъсване на някое от маркучетата или изгарянето на пръскачките. Веригите за гуми при евентуално буксуване, стъргалките за лед и спрей за размразяване на стъкла и ключалки са едни от основните приспособления, които трябва да имаме в колата през зимата. Не е лошо да разполагате и с кабели за даване на ток при евентуално „падане“ на акумулатора. 

Сложете зимни гуми – те са задължителни преди въобще да си помислите да се качвате на колата през зимните месеци, било то дори само до магазина. Различният състав на гумата, от която е изработена, спомага сцеплението и издръжливостта на минусови температури и мокра или заснежена пътна обстановка. Животът на гумите зависи от много фактори, като качеството на съответната марка, изминатите километри, задвижването на колата и много други. Средната издръжливост на един комплект гуми е между 3 и 5 години, като всяка една има, така наречения маркер или по-просто казано – графично обозначение, което показва колко е изтрита гумата. Покупката на нови гуми е едно от най-скъпите, но същевременно и едно от най-важнитен неща, които трябва да се купят, за да бъде изряден и безопасен за ползване един автомобил. Не пропускайте тази стъпка, защото има и глоби, ако не го направите.

Заредете гориво до горе – особено важно е колата винаги да има повече гориво през зимата в сравнение с лятото. Хубаво е да зареждате повечко, от колкото ви трябва, за да няма изненади, а и за да пали по-лесно колата.

Някои от тези покупки и услуги могат да натежат на бюджета, особено в зимните месеци, когато се вдигат сметките. Добрата новина е, че може да се възползвате от нова възможност, с която можете да разсрочвате вноските по покупките си над 100 лв. от 3 до 36 месеца, без да се лишавате от сигурността си!


Момчил Бръчков

Отдел Бизнес комуникации

Специалист Стратегическо планиране на кампании

Npndijm/CsbdilpwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Момчил Бръчков


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни