Три урока за управлението на проекти в професионалния и личния живот

Три урока за управлението на проекти в професионалния и личния живот

Всеки от нас управлява проекти в своето ежедневие. Някои от тях са големи и дългосрочни, а други са по-малки и дори не осъзнаваме, че са проекти.

Като координатор на портфолиото от проекти в УниКредит Булбанк, работата ми е свързана с управлението на разнообразни проекти в банката. Част от тях са свързани с предлагането на нови услуги, които улесняват клиентите, например възможността новата ви дебитна или кредитна карта да бъде доставена до удобен за вас адрес вместо да посещавате клон на банката. Други проекти осигуряват дигитализация на банкови продукти – такъв пример е възможността за откриване на сметка в банката изцяло онлайн със селфи.

По време на работата ми научих няколко урока, които успешно прилагам и в малките лични проекти, по които работя. Ето ги и тях.

Бъдете сигурни, че проекта се случва по план

Когато стартираме проекти, важно е да набележим целта, което искаме да постигнем когато приключим. След като съставим план трябва да не променяме фокуса, за да можем да завършим проекта. Научих това по време на пандемията от Covid-19, когато всички останахме дълго време работейки от дома. Наивно мислехме, че това ще продължи едва две или три седмици, но бързо стана ясно, че режимът хоум офис ще продължи повече от първоначално планираното. Тогава реших да започна малък личен проект с оборудване на домашното ми работно място. Направих план какво искам да постигна и започнах своето проучване онлайн предвид ситуацията. Ако оригиналния ми план включваше по-удобен стол и по-голям монитор, по време на проучването започнах да мисля дали не ми е необходимо и бюро вместо масата, на която се бях разположила, дали пък да не добавя и лампа, макар да стоях до прозорец с достатъчно естествена светлина. Усетих, че проекта ми излиза извън рамките на планираното, което означаваше допълнителни разходи, а и повече детайли за съобразяване. Върнах се обратно към първоначалния план и резултатите бяха на лице. Признавам, инвестирах малка сума и в безжична мишка, която не беше част от  плана, но се оказа полезна придобивка.

Първата поука от моята история е, че е важно да се придържате към плана си и да сте сигурни, че работите по него. 

Правете всичко навреме и то в правилното време

Проектът се появява при необходимост в точно определен момент. Ако не се изпълни в правилното време, то резултатът няма да има същия ефект, а и рискуваме по-късно вече да няма нужда от него. Моят проект за преоборудване на домашното ми работно място можеше да започне и по-рано и по-бързо да имам комфорта на офис стола и големия екран, ако знаех колко време ще продължат ефектите от пандемията. С постепенното връщане към работа от офиса можеше и съвсем да се изгуби нуждата от преоборудване.

Урок номер две за мен бе, че всичко трябва да се случва в точното време.

Планирайте в рамките на предварително определен бюджет

Понякога забравяме колко сме предвидили да похарчим и правим повече разходи, особено ако не следим всяка сума, която излиза от портфейла ни, включително дигиталния. За да внимавате за вече похарченото и да следите всичко, препоръчвам от личен опит да заложите на Булбанк Онлайн или Булбанк Мобайл. Чрез приложенията можете да следите всички разходи, направени от кредитната или дебитната ви карта от УниКредит Булбанк, а това да ви помогне да останете в рамките на планирания бюджет. В допълнение на това, в ситуация на епидемиологична обстановка, разплащането онлайн придобива ново измерение със своето удобство и безопасност.

Третото правило за успешно развиване на проекти в професионалния и личния живот е дисциплината да харчим само предвиденото и умението да управляваме средствата си прозрачно и дигитално.

За да бъдете успешни мениджъри на своите лични проекти, следете дали те се случват по план, навреме и в рамките на предварително определен бюджет. С каквото и да сте се захванали, съветите ще ви гарантират по-спокойно изпълнение и по-добри резултати. Пожелавам ви успех!


Гергана Манолова

Отдел „Управление на проекти и портфолио“

Специалист управление на проекти

Гергана Манолова е Специалист управление на проекти в УниКредит Булбанк и член на Милениъл борд на УниКредит. Работата й е разнообразна и свързана с управлението на стратегически за банката проекти. Привърженик е на ученето за цял живот. Обича животните и се грижи за кокер шпаньол. В свободното си време работи за доброволни каузи, пътува и прекарва време с приятели.

Hfshbob/NbopmpwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Гергана Манолова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни