3 летни урока, които ни учат на финанси

3 летни урока, които ни учат на финанси

Това лято определено беше различно. Имаше малко повече ограничения, с които трябва да се съобразяваме. Все пак някои от нас успяхме да създадем летни спомени, които ще ни „топлят“ през зимата.

Освен това летните ми преживявания ми дадоха ценни уроци по управление на личните финанси.

Ето някои от тях:

Помислете преди да действате

Не знам за вас, но на мен в началото на лятото ми звънят позабравени приятели. Тази година не беше изключение и един от тях ми се обади да ми поиска пари назаем. Както се казва приятел в нужда се познава и аз се съгласих да услужа. Отидох в най-близкия филиал и преведох сумата. Двамата имаме сметки в различни банки и трябваше да платя по-висока такса за превод. В последствие се сетих, че ако бях превела сумата през мобилното ми банкиране щях да платя по-ниска такса за превод.

Урок номер 1: Помислете преди да действате. Това се отнася не само за личните взаимоотношения, но и за финансите.  Трябва да мислим с какво разполагаме и как да го използваме по най-добрия начин. Това е ценен урок и за управление на личен бюджет.

Търсене на изгодни сделки

Напоследък все повече мои приятели, които са живели в чужбина се завръщат за постоянно в България. Тази положителна тенденция определено ме радва и се отразява добре на социалния ми живот. Наскоро една такава приятелка ми се обади и ме помоли да ѝ препоръчам банка, в която да си открие сметка в България. Препоръчах ѝ УниКредит Булбанк, защото съм доволна от продуктите и услугите, а и сметнах, че ще отговорят на нуждите ѝ.

Банката предлага различни дигитални продукти и услуги, които пестят време, а понякога и средства. Например, съвсем наскоро банката пусна и референтна програма, с която всички потребители на Булбанк Мобайл могат да канят свои приятели и познати да станат клиенти на банката, следвайки новия процес за откриване на сметка дистанционно. След това и двамата получават 3 месеца бонус период без месечна такса. Това също я спечели и каза, че ще я препоръча и на други свои познати.

Урок номер 2: Промоциите са хубаво нещо и няма нищо лошо да следим за изгодни оферти. Например ако подпишем договор на промоционални условия с банка, мобилен оператор или вземем стока на изплащане без лихва, това може да ни спести пари в дългосрочен план.

Мислете как да улесните живота си
Още от тийнейджър свързвам лятото с големи компании, които споделят емоции и истории до късно навън. За мой късмет това лято не беше много различно в това отношение. Наскоро бях на рожден ден в градината на летен бар, където празнувахме юбилей за наш приятел. Всички се бяхме събрали, чакахме само рожденика… Напълно бях забравила споровете около подаръка (какъв да бъде, кой да го купи, колко да струва и т.н.) За „мой късмет“ двама от компанията все още не бяха дали своя дял от парите. Започна се едно обикаляне по масите за разваляне на пари. Предложих да си оправят сметката чрез мобилно банкиране и им показах, как да използват QR функция за лесен и бърз превод. Трябва да кажа, че функцията беше високо оценена.

Урок номер 3: Улеснявайте си живота. За мен времето е сред най-ценните активи и предпочитам да не го ползвам, за да вися по опашки или да търся някои да ми развали пари. Когато е възможно, разплащайте се дистанционно. Опитайте и ще усетите разликата.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни